Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Karanténa ukáže, jakou máme povahu. Je to příležitost k sebepoznání, říká psycholog Špok

Grafika: Deník N
Grafika: Deník N

Jakákoliv zásadní událost v našem životě vždy odhaluje naše výrazné vlastnosti. A to je i případ nákazy koronaviru. „Když má někdo tendenci běžně věci bagatelizovat, bude snižovat i závažnost této situace. Když je někdo radostný, bude brát karanténu jako party,“ říká psycholog Dalibor Špok. Celá situace podle něj nahrává tomu, abychom se zastavili a více poznali sami sebe.

Jak dnes fungují psychologové, aby se co nejméně stýkali se svými klienty?

Psychologové a psychiatři ve zdravotnických zařízeních fungují normálně, protože se zabývají duševními nemocemi a problémy závažnějšího charakteru. My soukromí psychologové dáváme přednost spíše online konzultacím, většinou po Skypu.

Jaký je rozdíl mezi tím, když děláte terapii naživo, a když se s někým spojíte po Skypu?

Záleží na tématu konzultace. Pokud se jedná o technické poradenství, je to vcelku jedno, ale když jde o hlubší práci, která zasahuje do různých duševních oblastí, ve kterých se člověk nevyzná nebo se mu do nich nechce, tam je ten přímý kontakt z mnoha důvodů lepší.

Proč?

Například už jenom proto, že když ke mně člověk jde, nějakou dobu si věci promýšlí například při cestě tramvají. Když jede z terapie, má opět čas si všechno v hlavě uspořádat. A to podle mých zkušeností udělá často víc práce než samotná terapie.

Jsme si vědomi vážnosti situace a naší absolutní prioritou je přinášet uprostřed všech zmatků spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o koronaviru je k dispozici zdarma v části Minuta po minutě, kterou plníme ještě intenzivněji než obvykle, nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také průběžně odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

Pojďme k tématu karantény nebo dlouhodobého home office. Co dělat, abych si doma udržel dobrý psychický stav?

Záleží na tom, jak dlouho ta omezení budou trvat. Pokud se bavíme o několika dnech, je to celkem jedno. V takovém případě si člověk může klidně odpočinout, uklidit byt, jet na půl plynu…

Udělat si dovolenou.

Přesně tak. Jiné je to v případě, že by karanténa trvala skutečně dlouhou dobu, třeba týdny, nebo dokonce měsíce. Velmi brzy, po několika dnech, bych tento scénář opustil.

Co nám hrozí?

Může se stát, že si na tento styl, kterému všichni rádi propadáme, rychle zvykneme. Někdo propadá do lenosti, někdo do alkoholu, někdo do strachu. A z těchto stavů je už obtížnější se dostat. Zvlášť v situaci, kdy nemáme podporu ostatních lidí, té struktury vnějšího prostředí, například kolegů z práce.

Co tedy radíte?

Je dobré najet co nedříve na dlouhodobější opatření v domácím prostředí. Nedělat si z toho příliš dlouhou dovolenou.

Najít fintu

Jak by měla ta domácí opatření vypadat? 

Univerzální rada

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější