Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filmové antidotum: Jak se během pandemie u obrazovky připravit na nejhorší

Remake filmu The Crazies z roku 2010. Foto: Overture Films
Remake filmu The Crazies z roku 2010. Foto: Overture Films

Karanténa se dá snášet lépe, když funguje připojení k internetu a video on demand služby. Nebo kamarádi, kteří mají dobře zásobenou videotéku. Přinášíme vám výběr filmů, jejichž tématem je nákaza. Účelem není být ještě vystresovanější, ale naopak postupovat podle rad psychologů – když si představíte to nejhorší, vše ostatní vás už jen příjemně překvapí.

Smrtící epidemie

Nákaza

(Contagion, USA 2011)

Na rozdíl od devadesátkové Smrtící epidemie se Steven Soderbergh jako snad jediný filmař pokusil domyslet vizi pandemie v současném světě do radikálních důsledků. Nekompromisní snímek s chladným odstupem vytváří komplexní pohled na hroutící se společnost.

Svědectví

(The Stand, USA 1994)

Román Stephena Kinga Svědectví skvěle líčí atmosféru propukající pandemie i následnou postkatastrofickou společnost. V televizní adaptaci od Micka Garrise stojí za pozornost především první polovina, která líčí právě postupné šíření smrtící nákazy. Od Kinga převzal výrazné sympatické postavy, jejichž očima tragické události vnímáme, a právě díky osobnímu pohledu na nás také mnohem drtivěji dopadají.

Zombie epidemie

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější