Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

CAVU, pane prezidente. Svůj pohřeb si Bush naplánoval do posledního detailu. Možná bude v proslovu syna i vzkaz Trumpovi

Donald Trump salutuje po boku své ženy Melanie rakvi prezidenta George Bushe v rotundě Capitolu ve Washingtonu. Prezidentský pár přijel vzdát poctu zemřelému prezidentovi v noci. Foto: Jonathan Ernst, Reuters
Donald Trump salutuje po boku své ženy Melanie rakvi prezidenta George Bushe v rotundě Capitolu ve Washingtonu. Prezidentský pár přijel vzdát poctu zemřelému prezidentovi v noci. Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Američané se loučí s bývalým prezidentem Georgem Bushem. K jeho rakvi ve washingtonském Capitolu přicházeli lidé po celou noc. Zítra čeká celou zemi den státního smutku.

Bylo krátce po desáté ráno, když se včera rakev s tělem George Bushe vypravila naposledy na cestu, kterou on sám za svého života absolvoval tolikrát. Od doby, kdy se Američané naposledy loučili se svým prezidentem, uplynulo dvanáct let. Tehdy pochovali Geralda Forda, jehož rekord nejdéle žijícího prezidenta překonal čtyřiadevadesátiletý George Bush o víc než rok.

Jako bývalého prezidenta ho do hlavního města země, Washingtonu D.C., dopravil speciál Air Force One, který pro něj podle tradice nechal poslat stávající prezident Donald Trump.

Ten se také se svým předchůdcem, jehož v minulosti často kritizoval, přišel v noci v doprovodu své manželky Melanie rozloučit do rotundy Capitolu, sídla Kongresu. Manželský pár před rakví strávil přesně minutu a čtvrt, poté Trump zasalutoval, Trumpová si přiložila ruku k srdci a pomalým krokem odešli.

Není to naposledy, co se Trumpovi budou s Georgem Bushem loučit. Rodina Bushova je na středeční pohřeb v Národní katedrále pozvala i navzdory tomu, že Donald Trump v minulosti verbálně útočil jak na Bushe staršího, tak na jeho syny George i Jeba.

Pane prezidente, CAVU

„Bylo to prezidentovo přání, aby na jeho pohřbu Donald Trump byl. Mohli mít mezi sebou jakékoli chtěli rozpory, ale on měl hluboký respekt vůči úřadu prezidenta a možnost, že by stávajícího prezidenta nepozval, prostě vůbec nepřipadala úvahu,“ popsala reportérka CNN Jamie Gangelová, která prezidentské rodiny dlouhodobě sleduje.

„Svůj pohřeb si naplánoval do posledního detailu. Možná Donaldu Trumpovi nechal nějaký vzkaz v řeči, kterou přednese jeho syn George.“ Prozradila také, jaký kód si Bushova rodina zvolila pro sdělení mezi sebou, že 41. americký prezident zemřel. Byla to čtyři písmena, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější