Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od „na skladě je milion roušek“ přes „osobně vám je rozvezu“ až po „otevřeme galanterie“. Jak vláda řeší chybějící materiál

Roušek je v Česku nedostatek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Roušek je v Česku nedostatek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Výskyt nového koronaviru v Číně byl potvrzen na konci prosince 2019, do Evropy se dostal s odstupem. V posledních dvou měsících situace vyeskalovala, Itálie je v karanténě, Česko má zákaz vycházení a zavřené hranice. Vláda je v posledních dnech kritizována za nedostatek ochranných pomůcek. Připomeňte si, jak se situace s respirátory a rouškami a jejich slibovanými dodávkami vyvíjela.

„Problém s dostupností není“

27. ledna popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) situaci jako bezproblémovou. Ve skladu firmy v Česku měl podle Vojtěcha stát milion ochranných roušek, další navíc byly na cestě.

https://twitter.com/adamvojtechano/status/1221847260264353794

O den později chtěla situaci a připravenost na šíření nemoci probírat v Poslanecké sněmovně opozice. Vládní koalice s komunisty ale tento bod projednat odmítla. I tak ale před poslanci vystoupil 28. ledna ministr zdravotnictví a řekl, že se není čeho bát a že je stát připraven.

„Prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek, že se připravuje další dodávka 25 tisíc roušek a jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou,“ řekl před poslanci Vojtěch. Později ten den vystoupil na tiskové konferenci také premiér Babiš a řekl, že není důvod roušky skupovat. „Opravdu není nutné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější