Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poplach, obavy o práci, konec líbání i hrdý vzdor. Spolupracovníci Deníku N popisují dopady koronaviru ve světě

Lidé před sídlem britské vlády v londýnské Downing Street protestují za účinnější opatření v boji proti koronaviru. Foto: PA via Reuters
Lidé před sídlem britské vlády v londýnské Downing Street protestují za účinnější opatření v boji proti koronaviru. Foto: PA via Reuters

Španělsko se zmítá v chaosu kolem vládních opatření pod tlakem hrozivě narůstajícího počtu případů nákazy koronavirem. Švýcaři vzdorují, ale bojí se ztráty desetitisíců pracovníků. Radikální je dánská vláda, tvrdým omezením se nevyhnula ani Jižní Amerika. A jak se mění chování lidí? Co dělá virus s národy zvyklými na vřelé pozdravy s tělesným kontaktem? Život posledních dní popisují naši spolupracovníci v několika zemích světa od Peru po Arménii.

Španělsko: 8744 případů, už 297 mrtvých, ale i 521 uzdravených

Otálení, chaos a dezinformace v komunikaci mezi vládou, sdělovacími prostředky a veřejností provázely ve Španělsku víkendové vyhlášení „stavu poplachu“, který zemi s druhým nejvyšším evropským počtem nemocných, která je zřejmě na cestě k italskému modelu, uzavírá a razantně omezuje pohyb.

Premiér Pedro Sánchez vyhlásil poplach, obdobu stavu nouze, v pátek, kdy už Španělsko evidovalo na 6000 nemocných a 200 mrtvých a denní přírůstky počtu pacientů šly do tisíce.

Zákon stanoví, co vláda za poplachu udělat může, nikoli co udělá. To premiér upřesnil až o den později dekretem. Ten pod hrozbou pokuty zakazuje vycházet bezdůvodně z domu. Cesta do práce, nelze-li pracovat z domu, pro léky či potraviny důvody pro opuštění domova jsou. Hranice království jsou uzavřené, cestovat „do obvyklého místa pobytu“ je povoleno těm, které stav nouze zastihl na cestě, čili i turistům.

Ve Španělsku byly zakázány i tradiční festivaly a koridy. Foto: Familytour, Pixabay

Podle médií měl dekret začít platit od dnešního rána, což se ukázalo jako omyl. Ten museli vysvětlovat lidem v ulicích strážníci. Dekret měl ve skutečnosti nabýt platnosti okamžikem vyhlášení, ale dalších 24 hodin to málokdo chápal. Obešlo se to bez incidentů, strážníci vymohli dodržování zákona, o němž si mnozí mysleli, že ještě neplatí, o další den později, v neděli, domluvami, zpravidla zdvořilými.

Průtahy, které se mohou v důsledku ukázat jako osudové, Sánchezově vládě vyčítá část opozice i tisku včetně zahraničního. Současně zaznívají obavy zdravotníků, že při dosavadním tempu šíření nemoci se státní zdravotní systém záhy ocitne ve skutečném stavu nouze o ventilátory a lůžka na JIP.

Václav Rákos, spolupracovník Deníku N ve Španělsku

Švýcarsko: 2217 případů, 14 obětí, 4 uzdravení

Vláda osmiapůlmilionového Švýcarska aplikuje odlišná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější