Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez respirátorů jsou karanténní opatření k ničemu, míní zdravotníci. Někteří chtějí zavřít ordinace

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

V pondělí nastoupí desítky tisíc zdravotníků do práce. Většina z nich bez respirátorů. Podle zdravotnických odborů chybějí pomůcky prakticky ve všech zařízeních kromě fakultních nemocnic. „Znovu jsme upozornili premiéra, že mohou dělat jakákoliv karanténní opatření, ale pokud nezabezpečí zdravotníky v terénu, je to zbytečné,“ říká předsedkyně Svazu zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Praktičtí lékaři uvažují, že bez respirátorů ordinace zavřou. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přiznal, že ve zdravotnictví chybí statisíce až milion nejúčinnějších respirátorů.

Zdravotnice Aneta Matějková chodí už několik dnů do práce s velkým napětím. „Jako sanitář na urgentu jsem v té nejpřednější linii. Zastavujeme každého, kdo chce vkročit do nemocnice, necháváme podepisovat čestné prohlášení a chráněni jsme pouze rouškou,“ popisuje pro Deník N.

Každý den kolem ní projdou desítky pacientů, kteří byli v Itálii, i na první pohled nemocní lidé. Tyto pacienty pak odvádí do určené ambulance, která slouží jako izolace.

Z příštích dnů má strach také Draha Krejčí, která pracuje u lůžek na všeobecné interně. „Vracím se po dovolené a jsem zvědavá, co mě čeká. Pracuji s pacienty, kteří často mají respirační infekty. Nevím, jak na tom s ochrannými pomůckami jsme,“ poznamenává sestra.

Jít, nebo nejít do práce?

Velkému riziku jsou vystaveny i sestry domácí péče, které chodí bez ochranných pomůcek za nemocnými a většinou starými lidmi domů. „Denně ošetříme desítky pacientů a nemáme žádné respirátory,“ říká Iva Veselková, která pracuje jako sestra domácí péče. Právě senioři jsou přitom z hlediska nákazy koronavirem nejzranitelnější skupinou.

Bez těchto pomůcek jsou podle zjištění Deníku N i mnohé odběrové sestry, které v těsném kontaktu s pacientem odebírají krev jen v roušce a ochranných brýlích.

Někteří lékaři a sestry v těchto hodinách řeší, zda v pondělí do práce vůbec přijít. „Pořád se ve mně perou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější