Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

K čemu je ústřední krizový štáb? Neví se, kdy zasedne, Hamáčka vystřídal Prymula

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo), jeho tehdejší náměstek Roman Prymula a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo), jeho tehdejší náměstek Roman Prymula a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK

Aktualizováno: Čtrnáct dní poté, co Česko zaznamenalo první případy nákazy koronavirem, vystřídal ministra vnitra Jana Hamáčka v čele ústředního krizového štábu epidemiolog Roman Prymula. Ani po noční tiskové konferenci vlády ale není jasné to hlavní: kdy orgán, který měl podle kritiků epidemii řešit už mnohem dříve, zasedne.

Ani po noční tiskové konferenci vlády, na kterou novináři i mnozí obyvatelé s napětím čekali, není zcela jasné, zda, kdy a jak vláda do boje s koronavirovou infekcí zapojí ústřední krizový štáb.

Jisté je to, že vláda podle slov premiéra Andreje Babiše vyměnila šéfa štábu. Podle dosavadních pravidel měl v jeho čele být ministr vnitra. „Bude ho řídit (…) pan profesor Prymula, který zásadním způsobem doporučuje vládě a štábům, jakým způsobem realizovat opatření s cílem omezení šíření koronaviru,“ řekl před půlnocí Babiš.

Vicepremiér Hamáček k tomu následně poznamenal, že na vládě byla ohledně pozice šéfa ústředního krizového štábu dlouhá diskuse. „Respektuji, že vláda rozhodla, jak rozhodla. (…) Nemyslím, že je prostor, abychom se tu dohadovali,“ řekl. Kde se štáb bude scházet, podle něj není zatím rozhodnuto, v úvahu ale přicházejí prostory ministerstva vnitra nebo vedení hasičského záchranného sboru.

Až dosud řešila vláda koronavirovou nákazu do značné míry operativně. Některá opatření se setkávala s podporou převážné části veřejnosti i opozice (například uzavření hranic). V jiných případech vzbudily vládní kroky kritiku – typicky chaotická distribuce respirátorů a roušek nebo premiérovo polovičaté avizování z nedělního dopoledne, že možná bude v řádu hodin celá země v karanténě.

Ústřední krizový štáb už není vláda

Až do nedělního dopoledne platilo, že ústřední krizový štáb, tedy vládní nástroj z principu určený pro zvládání krizových situací, není svolaný, tedy nezasedá. „Krizový štáb je vláda,“ odvětil pouze při vyhlášení nouzového stavu premiér Babiš na dotaz, zda a kdy štáb svolá.

V neděli dal místopředseda vlády a ministr vnitra Hamáček najevo, že se mu tato situace nelíbí. Na Twitteru na dotaz uživatele odpověděl, že zřízení ústředního krizového štábu v minulých dnech už několikrát na jednání vlády navrhoval.

Bráno podle toho, jak štáb definuje sama vláda, kabinet není totéž co ústřední krizový štáb. Ten je z definice jeho poradním a expertním nástrojem. Jinými slovy – není to označení pro ad hoc sestavený tým odborníků, ale předem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější