Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemáme respirátory ani jasné instrukce. Starší kolegové možná zavřou ordinace, říká praktická lékařka

Praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Foto: Archiv lékařky
Praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Foto: Archiv lékařky

„Zásadně nám chybí ochranné pomůcky, hlavně respirátory. A jasné a pravdivé informace,“ říká praktická lékařka z Prahy 6 Ludmila Bezdíčková. „Myslím, že jsme připravení a ochotní přijmout jakoukoliv roli, chceme udělat maximum, ale nemáme jednotné instrukce,“ dodává v rozhovoru pro Deník N. Ráda by prý věřila vládě, že dělá správná rozhodnutí, vyzývá ale premiéra, ať představí tým expertů, se kterými se radí.

Co praktické lékaře momentálně nejvíc trápí?

Budu mluvit hlavně za sebe, ale vycházím i ze zkušeností sdílených s kolegy. Máme uzavřenou facebookovou skupinu, kde aktuální věci probíráme. Zásadně nás trápí absence ochranných pomůcek a nedostatek jasných a relevantních informací.

Popište tedy svou situaci.

O epidemii se ví tři měsíce. Z monitoringu se dalo předpokládat, že sem přijde, byl čas se připravit, objednat pomůcky. Bohužel jsme si dovolili se spoléhat na stát a vládu, že se připravuje a pomůcky bude schopná zajistit.

Po pravdě, málokomu z nás asi docházelo, že bychom se měli připravit na vlastní zodpovědnost. Někteří z nás se předzásobili, alespoň minimálně, ale vzhledem k limitovaným informacím jsme nevěděli, jak máme postupovat. Jde o relativně drahé pomůcky, které běžně nepoužíváme.

Tedy o respirátory, ochranné brýle a další věci. Kdy jste se začali ozývat a být nervózní?

Když hrozba začala být výraznější. Před dvěma týdny proběhl kongres primární péče v Praze. Byla jsem u toho, když jedna praktická dětská lékařka z Moravy panu náměstku Prymulovi sdělila, že nemá vůbec žádné ochranné pomůcky, a on byl zjevně překvapen a zaskočen. Žil v domnění,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější