Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trestat Rusko tancem s Putinem? Slovenský ministr zahraničí Lajčák říká, že jsme Moskvě pro smích

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák podal demisi kvůli odmítnutí paktu o migraci OSN parlamentem. Foto: Tomáš Benedikovič, Deník N
Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák podal demisi kvůli odmítnutí paktu o migraci OSN parlamentem. Foto: Tomáš Benedikovič, Deník N

Pokud věříme výzkumům volebních nálad slovenských voličů, pak je možné, že rozhovor Deníku N poskytl budoucí prezident Slovenska. Zatím je ale Miroslav Lajčák ministrem zahraničí, původně v demisi, kterou ale nakonec stáhnul. Ministrem tedy prozatím zůstává, do nejvyšší funkce se mu ale moc nechce. V rozhovoru vysvětluje, kdy je čas na chlapská gesta a kdy na třískání dveřmi.

O tom, co je a co není chlapské

V posledních dnech jste se dostal do konfliktu s vaší vládou i parlamentem. Chtěl jste opustit vysokou funkci. Na protest. Nepropásl jste ale ten správný moment? Nenastal už po vraždě novináře Kuciaka? Nebyla tehdy ta chvíle, kdy jste se měl přidat třeba k lidem na ulici?

V té době jsem byl předsedou Valného shromáždění OSN v New Yorku. Z titulu své funkce jsem se nesměl k politickým turbulencím na Slovensku vyjadřovat.

Rozuměl jste tomu, proč se tehdy plnila náměstí slovenských měst demonstranty?

Samozřejmě. Na Slovensku se přece novináři nevraždili! A vražda novináře Kuciaka a jeho snoubenky překročila hranice chápání mnohých z nás. Stejně jako lidé na ulicích, i já jsem byl v šoku.

Neuvažoval jste o tom, že bouchnete do stolu a přestanete být tak superkorektní?

Mnozí se mě ptali, proč jsem se nezachoval jako chlap a nesložil funkci. A já se ptám: bylo by to chlapské? Ve vztahu k lidem na ministerstvu? Jak by oni přijali tohle moje poselství? Ve mně měli záruku, že úřad bude kontinuálně pokračovat dál. Gesto politika by bylo třísknout dveřmi, ale gesto diplomata je jiné: stát musí fungovat v každém případě.

Miroslav Lajčák ve svém oficiálním vyjádření ke stažení demise mj. píše: „… ozvali se lidé, kteří mne vyzývali, abych neopouštěl svou pozici a nenechával zemi v nelehké situaci. Kteří říkali, že všichni nemůžeme utéct z boje a dívat se zpovzdálí… Uplynulé dny patřily k vůbec nejtěžším v mém profesionálním životě. Strávil jsem je hledáním rovnováhy mezi zachováním si principiálního postoje na jedné straně a zodpovědností vůči Slovensku na straně druhé. Moje úvahy ovlivnila i právě probíhající Ministerská rada OBSE v Miláně, kde symbolicky přebíráme předsednictví od Itálie…

Vražda Kuciaka ale byla na Slovensku bodem zlomu?

Byl to bod zlomu. Slovensko po Kuciakovi je jiné než před Kuciakem. Tolerance společnosti, akceptování jevů, které provázely naši politiku, šla dramaticky dolů a teď je blízko nuly. Což je dobře, ovšem zaplatili jsme za to příliš vysokou cenu v podobě dvou vyhaslých mladých životů. Politikům se teď hůř vládne, ale pro společnost je to lepší. Jen se mi někdy zdá, že se společnost přísně dělí na naše a ne-naše. Že některým všechno odpustíme, a u jiných naopak vše zveličíme. Ale celkový trend je jednoznačně správný. Jen bychom při tom pochodu správným směrem neměli demontovat pilíře ústavního státu. Máme demokratické volby, parlament a prezidenta, takže nemůžeme vynášet rozsudky jenom na stránkách novin nebo na náměstích. Nepodléhejme pocitu, že by nejlépe rozhodovali novináři, politologové nebo lidé na sociálních sítích. Například o jmenování do vysokých funkcí. To pak není demokracie, ale anarchie. Navíc emoce lidí se dají lehce zneužít a pak je otázka, co je spontánní protest a co řízený. Obávám se, aby nebyl zneužit dobrý úmysl lidí.

Není popularita, které se teď těšíte, zavazující? Co s ní poté, až dříve či později nebudete šéfem diplomacie?

Určitě neusednu v parlamentu. To rozhodně ne. Nechci se zapojit do domácí politiky. Chtěl bych zůstat na mezinárodním poli…

Ale když vás budou davy Slováků pod okny žádat, abyste kandidoval na prezidenta, co jim řeknete?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Slovensko

Vražda novináře Kuciaka

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější