Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nabídl porodnici roušky padesátkrát dražší, než byla zvyklá. Lidé hrozí, že mi zapálí dům, říká výrobce a chce se soudit

Lidé se chrání proti nákaze koronavirem na pražském letišti. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lidé se chrání proti nákaze koronavirem na pražském letišti. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Silné emoce vzbudil mezi lidmi facebookový příspěvek Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. V době, kdy zdravotníkům zoufale chybějí ochranné pomůcky, si vedení nemocnice postěžovalo, že si dodavatel roušek řekl o 25 korun za kus, zatímco dřív nemocnice za roušku platila 50 haléřů. To mezi lidmi vyvolalo řadu projevů solidarity: nemocnice vyřizuje desítky nabídek pomoci. S tím se však zároveň vzedmula neméně silná vlna nenávisti k výrobci. Ten se chystá bránit právní cestou. Tvrdí také, že jím nabízená cena má opodstatnění.

„Rádi bychom tímto dali všem na vědomí, že jsme se v těchto dnech setkali se situací, která nám všem, mírně řečeno, vyrazila dech,“ začíná příspěvek, který vedení podolské porodnice ve čtvrtek večer napsalo na svou facebookovou stránku.

„V současné velmi obtížné době protiepidemických opatření se potýkáme s kritickým nedostatkem ochranných zdravotnických prostředků, zejména jednorázových roušek. Proto nedokážeme přijmout fakt, že dodavatelská firma zdravotnického materiálu MediLab nám za jednu ochrannou roušku, která je potřebná při péči o všechny pacienty, účtuje místo původních 0,50 Kč/ks nově 25 Kč/ks. Tedy 50× dražší,“ upozornilo vedení nemocnice a dodalo, že přístup považuje za neetický a nesolidární, hraničící s hyenismem.

„Z tohoto důvodu se obracíme na všechny z Vás s prosbou o pomoc v této pro nás i pro pacienty nesmírně tíživé situaci,“ vyzvala nemocnice veřejnost.

Prudká reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Stačilo čtyřiadvacet hodin, aby příspěvek získal přes 8,5 tisíce sdílení a přes tisíc komentářů. V nich se lidé nad nárůstem ceny pohoršují nebo zhusta nabízejí svou pomoc.

Jenže nařčená firma MediLab se nechala slyšet, že s nemocnicí nikdy neměla uzavřenou smlouvu a roušky jí za 50 haléřů také nikdy v minulosti neprodávala ani nenabízela. „Potvrzuji, že smlouvu s nimi nemáme,“ vysvětluje Deníku N ekonomický náměstek porodnice Ivo Zachoval.

A hned začne rozplétat složitou situaci, do které se nemocnice dostala. „Roušky kupují jak nemocnice, tak lidé, kteří se chtějí chránit, což vede k tomu, že jsou na trhu naprosto nedostatkovým zbožím. Nemají ho ani dodavatelé včetně toho našeho, se kterým máme smlouvu,“ líčí náměstek.

Odkývali bychom každou cenu

Tím dodavatelem, který slíbil nemocnici dodat roušky za dříve dohodnutých 52 haléřů za kus, je firma Batist, která už před časem vyhrála ve veřejné soutěži. I ta se ale v posledních dnech potýká s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější