Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemusí přežít ani velcí hráči, klubům hrozí likvidace. Umělci žádají pomoc, aby přečkali nouzový stav

Umělci se dostávají do existenční krize, přesto chtějí dál bavit, vytrhávat lidi z deprese a letargie. Foto: ČTK z představení Memories of Fools Cirku La Putyka.
Umělci se dostávají do existenční krize, přesto chtějí dál bavit, vytrhávat lidi z deprese a letargie. Foto: ČTK z představení Memories of Fools Cirku La Putyka.

Divadla ruší představení, kina nepromítají, festivaly všech žánrů se odvolávají nebo přesouvají na podzim. Koronavirus zasáhl celou kulturu, od velkých produkcí po jednotlivé umělce a autory. O budoucnosti a kompenzacích dnes jednal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se zástupci nezávislé umělecké scény.

Kulturní scéna na zákaz akcí nad třicet účastníků reaguje po svém. Umělci a autoři, kteří nemají kvůli výjimečné situaci práci, nabízejí hlídání dětí nebo pořádání bytových divadel. Některé větší umělecké skupiny svá představení streamují na sociálních sítích, aby – slovy principála Cirku La Putyka Rosti Nováka – „kromě akcentování a poukazování na aktuální problémy poskytli i nějakou formu zábavy a odlehčení“. Jiné soubory ale svůj program úplně zrušily, konat se nebudou ani velké festivaly jako Febiofest nebo Jeden svět.

Právě nezávislá umělecká scéna bude na koronavirové pandemii hodně bitá. Týká se to autorů, herců, hudebníků, výtvarníků, tanečníků, ale i techniků, osvětlovačů, bedňáků, kostymérů, agentů, manažerů, administrativních pracovníků nebo produkčních. Všichni tito lidé jsou závislí na dotacích a příjmech ze své vlastní produkce. Často navíc nejsou zaměstnanci, ale osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), a jsou tak závislí na počtu odehraných představení a koncertů.

„Pokud by opatření trvala dlouhodobě, bude ohrožena

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější