Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsem ve střetu zájmů, hájí se Babiš analýzou. Zeptali jsme se odborníků, co z dokumentu vyplývá

Premiér Andrej Babiš. Foto: ČT, AP
Premiér Andrej Babiš. Foto: ČT, AP

Pokud svěřenský fond „řádně funguje“, ke střetu zájmů by docházet nemělo, tvrdí ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) na základě analýzy, kterou zpracoval jeho resort na žádost ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Osmistránkový dokument je ale obecný a konkrétním případem premiéra Andreje Babiše (ANO) a holdingu Agrofert se nezabývá. To je podle odborníků, které Deník N oslovil, hlavní kámen úrazu.

Předseda vlády s odkazem na analýzu Kněžínkova resortu uvedl, že Česko kvůli jeho údajnému střetu zájmů peníze z evropských dotací, které získal Agrofert, vracet nebude. Babiš upozorňuje, že svůj majetek převedl do svěřenských fondů, které český zákon podle tohoto rozboru nepovažuje za „ovládanou osobu“.

Naopak podle právní analýzy Evropské komise může Babiš coby premiér ovlivňovat rozhodování ohledně využívání fondů z evropských peněz, a tudíž ho podezírá ze střetu zájmů.

Kněžínek přitom připouští, že analýza jeho resortu zkoumá možný střet zájmů pouze z hlediska českého práva. „Nezkoumali jsme evropské právo, to už není naše gesce, takže k tomu jsme se nevyjadřovali,“ shrnul Kněžínek.

Právě srovnání s evropským právem je ale podle Petra Boudy z právnického spolku Frank Bold důležité. „Analýzu nelze brát jako důkaz toho, že nedošlo k porušení právní úpravy plynoucí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější