Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje knihy roku: Eva Mošpanová. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od jednoho z našich redaktorů.

Jedna reportážní, pro chvíle, kdy se chcete o světě kolem sebe dovědět více. Jedna ilustrovaná pro okamžiky, kdy se chcete kochat něčím krásným. A jedna „chytrá oddechovka“ pro situace, kdy se chcete zkrátka ponořit do čtení. To je stručný výběr z toho, co mě letos při čtení zaujalo.

Andrej Bán, Slon na Zemplíne. Foto: Absynt

Andrej Bán: Slon na Zemplíne (Absynt, 2018)

Po letech společného života a později pravidelného setkávání se je lehké nabýt dojmu, že člověk zná své sousedy. Ještě lehčí a přirozenější je přesvědčení, že znáte svůj vlastní domov. Ani jedno z toho nemusí být pravda. Letos na jaře toto tvrdé probuzení absolvovaly miliony Slováků, kteří v neděli večer uléhali k spánku v zemi, jež má své problémy, ale pořád je standardním evropským státem s poklidnou politikou i životem.

V pondělí se už probudili do země, kterou nepoznávali. Země, ve které se vraždí novináři a jejich blízcí, ve které operuje organizovaný zločin, jehož chapadla sahají až na nejvyšší místa, ve které mladí protestují v ulicích a politici si tykají se zvláštními lidmi.

Je matoucí přijít v průběhu několika dnů na to, že váš domov není tím místem, za které jste ho léta měli. A jedním z lidí, kteří se chopili úlohy průvodců v téhle nové realitě, byl slovenský reportér Andrej Bán.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější