Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máte příznaky nákazy, řekla matce šesti dětí lékařka. Na sanitku marně čeká už dva dny

Odběrové místo v Ústřední vojenské nemocnici. Foto: Ústřední vojenská nemocnice
Odběrové místo v Ústřední vojenské nemocnici. Foto: Ústřední vojenská nemocnice

Překladatelka a manažerka Věra Hanusová se už dva týdny obává, že je nakažena koronavirem. Ve středu jí doktorka řekla, že má všechny příznaky a že přijede sanitka, aby jí odebrala vzorky. Na ni ale neúspěšně čeká už dva dny a mezitím se její stav zhoršuje. Stát slibuje, že provoz záchranné služby posílí.

Hanusová se na konci února vrátila z Filipín, kde týden tlumočila muži z italské Padovy, která je v ohnisku nákazy. Muž si už v letadle cestou do jihovýchodní Asie stěžoval, že mu není dobře a že má zvýšenou teplotu.

Po několika dnech na sobě začala pociťovat příznaky i Hanusová. „Měla jsem střídavě horečky a k nim se přidal kašel. Nosili jsme roušky, protože tam to nosí všichni. Navíc všude byla dezinfekce, kterou jsme používali,“ říká překladatelka.

Před zpátečním letem informovala personál letiště, že má horečku a kašel, totéž sdělila i posádce letadla. „Jejich reakce byla, že se nás třikrát během letu zeptali, jestli jsme v pořádku,“ podotýká Hanusová. Překvapilo ji, že v Praze na letišti nečekal nikdo, na koho by se mohla obrátit. Byly tam pouze informační plakáty s kontakty, kam zavolat.

„Volala jsem krajskou hygienu, kde se mě ptali, jestli mám horečku, a já jim řekla, že posledních 24 hodin jsem bez teplot. Oni mi řekli, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější