Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šanghaj se pomalu vzpamatovává. Mám strach spíš o Evropu, říká muž po návratu do Číny

Kontrola cestujících přistávajících na letišti v Šanghaji. Foto: Vova Arty
Kontrola cestujících přistávajících na letišti v Šanghaji. Foto: Vova Arty

Vova Arty je Rus a pracuje v Šanghaji. Tedy alespoň pracoval – do ledna, kdy Deníku N barvitě popsal situaci v megapoli paralyzované a vylidněné koronavirem a bez možnosti chodit do práce raději odletěl do Ruska. Neonemocněl a teď se do Šanghaje vrátil. Jak se město změnilo, vysvětluje v rozhovoru.

Jaký byl let zpátky z Ruska do Číny, kde žijete a pracujete? Viděl jsem vaše fotografie kontrol cestujících na letišti v Šanghaji…

V Rusku žádné kontroly nejsou. Do Číny se teď odlétá jen z jednoho terminálu na (moskevském) letišti Šeremetěvo. Pro ně tam je samostatná chodba, ale nic víc. Teplota se nikomu neměří.

Po příletu (do Šanghaje) jsme neměli povoleno opustit letadlo po dobu dvou hodin. Moji známí z něj byli vypuštěni až po sedmi hodinách. V letadle bylo velmi dusno, z pohledu šíření viru je hloupé držet lidi tak dlouho v neventilovaném prostoru.

Dělají to tak proto, aby se uvnitř letiště nepotkalo příliš velké množství lidí. Každých deset až patnáct minut bylo z letadla propuštěno několik osob.

Uvnitř terminálu jsme pak museli naskenovat QR kód, vyplnit údaje o pasu, poté dostanete svůj jedinečný QR kód. Dodává se ve třech barvách: zelená, žlutá a červená. To je stupňování úrovně nebezpečí. Myslím, že je to dáno tím, odkud přilétáte.

Pak přišel na řadu rozhovor se zaměstnanci v obleku pro biologickou ochranu. Bylo zřejmé, že to pro ně bylo po celý den velmi obtížné, jeden pracovník měl zamlžené brýle a kapala mu z nich voda, asi pot.

Mí evropští přátelé z jiného čínského města jsou po návratu do Číny čtrnáct dní v karanténě. První týden k nim chodili lékaři, aby každý den kontrolovali jejich stav. Nesmějí ven, zásobuje je speciální pracovník z jejich obytného komplexu. Také jim vynáší odpadky.

Co se změnilo od našeho společného článku z 27. ledna? Jaké to je, vrátit se tam, kde v Šanghaji žijete? Bydlíte tam v nějakém bytě, nebo v hotelu? 

Bydlím v bytě. Jsem klidný a cítím se v bezpečí. Každý den jezdím na kole. V Šanghaji už je jaro, kvetou květiny a všechno se zazelenalo.

Když jsem přijel, vystoupil z taxi a vyndal kufry, sešlo se ke mě plno babiček a dědečků z ulice, aby se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější