Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šabatová: Ředitelka, která zakázala studentce šátek, mě nezajímá. Zajímá mě škola jako instituce

Ombudsmanka Anna Šabatová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ombudsmanka Anna Šabatová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Anna Šabatová je v kanceláři ochránce lidských práv pět let. Její stanoviska několikrát vzbudila kontroverze a veřejné debaty. Úřad se ale pod jejím vedením stal neformální autoritou, kterou často cituje Nejvyšší správní soud či Ústavní soud. „V Česku jsou základní práva dodržovaná, ale máme spoustu deficitů, které můžeme zlepšovat,“ říká v rozhovoru pro Deník N Šabatová.

Máte před sebou poslední rok a čtvrt ve funkci. Budete se o ni znovu ucházet?

Nebudu. Chtěla bych až do posledního okamžiku vykonávat funkci s plným nasazením. Navázala jsem na práci svých předchůdců a rozvinula ji podle svého. V rámci zákona je moje právo dávat té instituci nějaký tvar a řád.

Proč nebudete znovu kandidovat?

Rozhodla jsem se tak, už když jsem byla zvolená.

Je to důvod, proč jste ve funkci tak výrazná? Vědomí, že ji máte na omezenou dobu?

Je to jeden z aspektů, ale určitě ne jediný. Nemám žádné postranní úmysly, abych se někomu zalíbila a byla znovu zvolená. Dalším důvodem je můj věk, protože musíte počítat s šestiletým funkčním obdobím. A třetí věc: pracuji tolik, že si nejsem úplně jistá, zda by bylo v mých silách další mandát se stejným nasazením zvládnout.

Co by měl mít váš nástupce?

Určitě životní zkušenost a dlouhodobou paměť. Pomohlo mi, že jsem se pohybovala v mnoha oblastech neziskového sektoru, mám předlistopadovou zkušenost. Souhrn pestrých životních zkušeností je něco, co se velmi hodí.

Váš mediální obraz je vyhraněná osobnost s výraznými názory. To přináší stejně vyhraněné reakce. Není to ale víc kontroverzí, než je nezbytně nutné?

Musím oponovat. Nemohu se podřídit svému mediálnímu obrazu, protože dělám práci postavenou na hájení lidských práv. Ta prosazuji, a kdybyste se podívala pod pokličku,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rasismus a xenofobie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější