Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nouzový stav ruší skoro všechny akce a zavírá hranice i hospody. Co všechno se nově nesmí?

Foto: Ilustrace Deníku N
Foto: Ilustrace Deníku N

Kabinet se rozhodl pro vyhlášení takzvaného nouzového stavu. Ruší se takřka veškeré akce a události, kde by mohlo být najednou více než třicet lidí. Omezeno bude cestování i otevírací doba hospod a restaurací.

„Zavádíme drastická opatření,“ přiznal na tiskové konferenci ministr vnitra Jan Hamáček. Nouzový stav vyhlásila vláda od dnešní 14. hodiny. Trvat bude nejméně 30 dní, ale se souhlasem Sněmovny se může nadále prodlužovat. Nouzový stav podle vlády umožňuje pružněji reagovat na situaci kolem koronaviru.

A čeho všeho se týká?

Od zítřejší šesté hodiny ranní se zakazují divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy, a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob.

Výjimku ze shromáždění mají orgány veřejné moci a soudy. Zákon se také nevztahuje na pohřby. Od pátečního večera se také v čase mezi 20:00 do 6:00 zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb – tedy i restauracích, hospodách či barech.

Tvrději pak nouzový stav dopadne na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější