Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotbaloví funkcionáři ligu přerušit nechtějí. Míče tak bude podávat i teplický obchodní ředitel

Tepličtí fotbalisté. Foto: ČTK / Jaroslav Ožana
Tepličtí fotbalisté. Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Nejvyšší fotbalová liga se bude nadcházející dva týdny hrát bez fanoušků. Rozhodlo o tom vedení Ligové fotbalové asociace, která český profesionální fotbal zastřešuje. Nepůjde tak cestou Rakouska nebo Itálie, kde tamní funkcionáři soutěže zastavili. Bez fanoušků se nadále hraje v Německu, Španělsku nebo Francii.

Na rozdíl od hokeje bude česká fotbalová liga pokračovat bez fanoušků a ve většině případů dokonce i bez médií. Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda oznámil, že se tak odehrají nadcházející dvě ligová kola. V souladu s nařízením státu na stadionech nebude moci být více než sto lidí.

„Z těch špatných variant jsme vybrali tu nejméně špatnou. Po dvou kolech bude reprezentační přestávka, situaci budeme nadále vyhodnocovat a uvidíme, jaký bude další vývoj,“ vysvětlil Svoboda.

Podobně nejdříve zareagovali v Itálii, kde se liga po vypuknutí epidemie nejdříve hrála bez fanoušků. Po tomto víkendu se ale přerušila až do začátku dubna, kdy se ligové soutěže rozjedou po reprezentační přestávce. Česká asociace ale o okamžitém přerušení ligy zatím neuvažovala.

„Shodli jsme se na jednání jednoznačně, že budeme pokračovat. Nikdo nechce, aby liga zůstala nedohraná,“ řekl Svoboda. Bez fanoušků se momentálně hraje také německá, španělská nebo francouzská liga. Stejně tak jako některé osmifinálové zápasy Ligy mistrů, včetně duelu Paříže s Dortmundem.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na Twitteru lobboval, aby se soutěž raději přerušila podobně jako v Itálii nebo v Rakousku. Jenže zástupci sešívaných se z jednání na poslední chvíli omluvili. „Kolega Nezmar (Sportovní ředitel Slavie, poz. red.) se ráno ze zasedání Ligového výboru omluvil. Neformálně jsem kontaktoval další kluby zejména z nejvyšší soutěže a převažovala shoda nad tím, že se dvě kola odehrají bez fanoušků,“ řekl Svoboda.

Kdo bude na stadionu: 

Každý tým nominuje k zápasům vždy maximálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější