Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zdravotníkům chybí respirátory i dezinfekce, stát slibuje pravidelné dodávky. Lékaře ohrožuje i jejich věk

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Mezi skupiny, které koronavirus ohrožuje nejvíc, patří jednoznačně zdravotníci. Jsou v přímém kontaktu s nakaženými, a navíc je mezi nimi velká část seniorů. Od prvního výskytu nákazy v Česku už ošetřili tisíce pacientů. Přitom mají nedostatek respirátorů, tenčí se i zásoby rukavic, brýlí, overalů a dezinfekcí. Ministerstvo plánuje do konce týdne dodat do nemocnic a ambulancí zhruba 200 tisíc respirátorů. Poté stát slibuje dodávku 40 tisíc respirátorů týdně.

„Denně ošetříme nejméně šedesát pacientů, mezi nimi i cizince. A ochrana žádná. Jak to máte v ambulancích s respirátory vy?“ ptá se ve facebookové skupině určené pro zdravotníky sestra Žaneta, která pracuje v ordinaci pražského praktického lékaře. Odpovědi dalších zdravotníků ukazují, že v mnohých zařízeních pomalu dochází i zásoby ostatních ochranných pomůcek, jako jsou ochranné rukavice nebo dezinfekce.

„Voláme a mailujeme od čerta k ďáblu, jestli nám někdo v nejbližší době dodá respirátory pro naše doktory a sestry. Nikdo nemá a nikdo neví. Distributoři hlásí, že budou docházet i rukavice a problém bude i s dezinfekcí,“ píše na Twitteru ředitel Nemocnice Bohumín a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Moje máma pracuje jako sestra v nemocnici v Mladé Boleslavi. Říkala, že musí šetřit s rouškami, nadbytek není ani jednorázových rukavic. Mamka už není nejmladší, mám o ni obavu,“ svěřila se redakci žena, která nechtěla zveřejnit své jméno. Nově se totiž koronavirus rozšířil i do Středočeského kraje.

Nemocnice potvrzuje, že s ochrannými prostředky musí hospodařit šetrně. „Respirátorů máme omezený počet. Novinkou je, že jsme nasadili používání látkových roušek, které naše nemocniční prádelna zvlášť pere a dezinfikuje,“ říká mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hana Kopalová.

Zmatky kolem respirátorů

Vážnost situace potvrzuje také Eduard Solich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: „Pokud nebudou

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější