Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zdravotníkům chybí respirátory i dezinfekce, stát slibuje pravidelné dodávky. Lékaře ohrožuje i jejich věk

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Mezi skupiny, které koronavirus ohrožuje nejvíc, patří jednoznačně zdravotníci. Jsou v přímém kontaktu s nakaženými, a navíc je mezi nimi velká část seniorů. Od prvního výskytu nákazy v Česku už ošetřili tisíce pacientů. Přitom mají nedostatek respirátorů, tenčí se i zásoby rukavic, brýlí, overalů a dezinfekcí. Ministerstvo plánuje do konce týdne dodat do nemocnic a ambulancí zhruba 200 tisíc respirátorů. Poté stát slibuje dodávku 40 tisíc respirátorů týdně.

„Denně ošetříme nejméně šedesát pacientů, mezi nimi i cizince. A ochrana žádná. Jak to máte v ambulancích s respirátory vy?“ ptá se ve facebookové skupině určené pro zdravotníky sestra Žaneta, která pracuje v ordinaci pražského praktického lékaře. Odpovědi dalších zdravotníků ukazují, že v mnohých zařízeních pomalu dochází i zásoby ostatních ochranných pomůcek, jako jsou ochranné rukavice nebo dezinfekce.

„Voláme a mailujeme od čerta k ďáblu, jestli nám někdo v nejbližší době dodá respirátory pro naše doktory a sestry. Nikdo nemá a nikdo neví. Distributoři hlásí, že budou docházet i rukavice a problém bude i s dezinfekcí,“ píše na Twitteru ředitel Nemocnice Bohumín a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Moje máma pracuje jako sestra v nemocnici v Mladé Boleslavi. Říkala, že musí šetřit s rouškami, nadbytek není ani jednorázových rukavic. Mamka už není nejmladší, mám o ni obavu,“ svěřila se redakci žena, která nechtěla zveřejnit své jméno. Nově se totiž koronavirus rozšířil i do Středočeského kraje.

Nemocnice potvrzuje, že s ochrannými prostředky musí hospodařit šetrně. „Respirátorů máme omezený počet. Novinkou je, že jsme nasadili používání látkových roušek, které naše nemocniční prádelna zvlášť pere a dezinfikuje,“ říká mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hana Kopalová.

Zmatky kolem respirátorů

Vážnost situace potvrzuje také Eduard Solich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: „Pokud nebudou před případnou nákazou ochráněni zdravotníci, nebudou moci ošetřovat pacienty.“ Upozorňuje, že v tuto chvíli nemocnicím chybí nejen respirátory a roušky, ale také dezinfekční prostředky, rukavice, brýle, pláště nebo ochranné overaly.

Kvůli obavám z šíření koronaviru lidé v uplynulých týdnech ve velkém skoupili ty nejúčinnější respirátory proti virům. Jejich nedostatku na nejpotřebnějších místech – v nemocnicích a u lékařů – se stát rozhodl zamezit nařízením o omezení jejich prodeje.

Mezi zdravotníky však kvůli tomu nastal minulý týden zmatek. Když si chtěli respirátory objednat u výrobců, ti je odkázali na ministerstvo zdravotnictví. To je zase jako akreditované zdravotníky poslalo zpět k výrobcům, kteří jim znovu sdělili, že o rozvážce respirátorů rozhoduje resort zdravotnictví.

Nakonec ministerstvo pátečním nařízením zajistilo, že všechny respirátory nejúčinnější proti virům (FFP3) může centrálně skoupit pouze samo ministerstvo zdravotnictví. V pondělí pak vláda schválila, že do všech nemocnic a ambulancí praktických lékařů rozdělí z centrálních skladů do konce týdne celkem 200 tisíc respirátorů. Nemocnice by je měly dostat v pátek či v sobotu.

„Bude to jednorázová zavážka, která by měla doplnit mezery v zásobování. Od příštího týdne budeme zásobovat minimálně 40 tisíci respirátory týdně. To je celková kapacita, kterou máme přislíbenou od výrobců,“ slibuje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Doplňuje, že tím má na mysli respirátory nejvyšší třídy (FFP3).

„Jak Světová zdravotnická organizace, tak americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí ale umožňují používat v kontaktu s těmito pacienty i respirátory nižší třídy (FFP2). Takže k plánovaným dodávkám se přidají ještě tyto ‚dvojkové respirátory‘,“ upřesnil pro Deník N Prymula. Zatím se neví, kolik jich přesně bude, kapacita je podle náměstka zhruba 80 tisíc.

Nemocnice podle něj po těchto dovážkách budou plně zásobené. „Mají spotřebu zhruba 135 tisíc respirátorů měsíčně,“ říká Prymula.

Klíč pro rozdělení respirátorů

Čtvrtina dodávek poputuje do velkých nemocnic s infekčním oddělením. Těch je celkem třináct, v každém kraji jedna. Myslí se ale i na zlínskou nemocnici, která „infekci“ nemá. Právě v těchto nemocnicích by se léčili lidé nakažení koronavirem.

Zbylé respirátory zamíří do krajů, které si určily jedno až tři svozová místa, odkud se budou distribuovat dál do nemocnic. „Máme velmi detailní údaje z nemocnic o jejich zásobách a podobně. A je připravena distribuce přes kraje,“ říká Prymula.

Na jaká oddělení respirátory hlavně půjdou? „Stanovili jsme pořadí rozdělení na vyšší úrovni. Na vrcholu priority jsou týmy, které odebírají materiál, případně jezdí do ohnisek nákazy. To znamená zdravotnická záchranná služba, infekční nemocnice, infekční oddělení, dále nemocnice, pak praktici, následně ambulantní specialisté a lékárny. Další distribuční řetězec by se měl týkat ministerstva práce a sociálních věcí. Tedy veškerých kapacit, které se týkají seniorů a pobytových zařízení,“ vysvětluje Prymula.

Samostatnou rozvážku pak zajistí sponzorský dar 20 tisíc respirátorů z USA, který dostal stát od firmy Sotio ze skupiny PPF. Ty poputují k praktickým lékařům.

„Tyto respirátory chceme rozdistribuovat každému dospělému a dětskému praktikovi. Buď jim to bude dovezeno do každé ordinace, tam může být závoz delší, v horizontu jednoho a půl týdne, nebo se respirátory rozdistribuují na centrální místa, kam si pro ně zajedou,“ líčí Prymula. Kamion s dodávkou už dorazil a závoz začne na konci týdne. V dalších týdnech už bude respirátory pro praktiky dodávány přes kraje.

„Stát to zaplatí z rozpočtu a v dalších týdnech budeme objednávat maximální možné dávky od jednotlivých výrobců,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministryně financí Alena Schillerová upřesnila, že na nákupy její úřad vyčlenil 50 milionů z rozpočtové rezervy.

Pomůcky hlavně pro záchranáře

O rozdělování pomůcek už se ministerstvo s kraji radilo už v pátek. „Zásoby respirátorů ve všech nemocnicích zřizovaných kraji a ve fakultních nemocnicích se pohybovaly v řádu tisíců. Řekněme do čtyř až pěti tisíc,“ popsal Deníku N úřadující předseda Asociace krajů Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny.

„V případě rozsáhlé epidemie, jaká probíhá v Číně, v Koreji nebo v Itálii, by každý kraj podle odhadu potřeboval měsíčně deset tisíc respirátorů, tedy 40 000 na čtyři měsíce potřeby,“ vysvětlil Běhounek, podle nějž už stát požadavky nemocnic, jednotlivých krajů a jimi řízených organizací posbíral.

Respirátory budou státu dodávat zhruba čtyři české firmy. „Spoléháme na domácí produkci, protože ta zahraniční je velmi nespolehlivá. Už se nám stalo, že nám dodávku 100 tisíc respirátorů od velké renomované firmy zabavili. Mají zásoby mimo republiku a po zavedení restrikcí dodávka neprošla přes hranice s Německem,“ vysvětluje náměstek Prymula.

První dodávky pomůcek už proběhly

Centrální dodávky respirátorů od českých firem začaly už v pátek, kdy jich stát uvolnil prvních 3400 pro asi deset nemocnic. Dodala je karlovarská společnost Refil. „V tuto chvíli jsme připraveni pokračovat v dodávkách, ale čekáme na informaci, kam máme respirátory dodat,“ řekl začátkem týdne Deníku N Jan Česák, obchodní ředitel firmy.

Jako první dostaly svou dávku respirátorů zařízení, kde chyběly nejpalčivěji: Bulovka, Thomayerova nemocnice, nemocnice Hořovice nebo například Mladá Boleslav.

„Máme pro stát k dispozici tisíce kusů. Teď měníme technologii a tento týden bychom měli začít testovat výrobu na jiném zařízení, které bylo původně určené pro respirátory nižší třídy. Nám se podařilo předělat výrobní linku pro P2 na P3, abychom mohli navyšovat kapacitu. Až se nám to rozjede, budeme schopni vyrábět měsíčně mezi 60 tisíci a více kusy. Nechci ale předbíhat, protože technologii nemáme odzkoušenou. Je v procesu certifikace,“ doplnil Česák.

Přestože už stát rozhodl o centrálním nákupu, firma ještě v pondělí dostávala desítky dotazů na prodej respirátorů. „Například fakultní nemocnice v Ostravě Porubě u nás měla objednávku, tu jsme museli přerušit a oni sami nevěděli, jestli jim to ještě dodáme, nebo ne. Sdělili jsme jim, že bohužel z nařízení ministerstva nemůžeme. V tuto chvíli jsou dodávky pozastaveny,“ říká ředitel.

Centrální nákup státu hodnotí vesměs kladně. „Jako výrobci nedokážeme určit, kam by se respirátory měly přednostně dodávat. Já s tímto krokem naprosto souhlasím, jen si myslím, že by se proces měl urychlit,“ říká.

Souzní s ním i Martin Trojan z oddělení prodeje dalšího výrobce respirátorů. „Od vypuknutí epidemie koronaviru v Číně se díky enormnímu úsilí všech zaměstnanců společnosti Moldex podařilo navýšit výrobu řádově o 30 %. Jako okamžité opatření jsme zavedli mimořádné směny, což je ale nutné spatřovat jako krátkodobé opatření. Z pohledu dlouhodobých opatření pracujeme intenzivně na náboru nových zaměstnanců. Máme ale i své technologické kapacity, které hrají roli v konfrontaci s aktuálními požadavky trhu,“ napsal Deníku N.

S ministerstvem zdravotnictví je firma domluvena na prvních dodávkách ke konci tohoto týdne. „Konkrétní detaily se dolaďují,“ vysvětluje Trojan.

Další ochranné pomůcky bez centrální distribuce

Jak to bude fungovat s dalšími ochrannými prostředky? „Co se týče brýlí, overalů nebo rukavic, k centrálním nákupům státem jsme nepřistoupili. U dezinfekce ale ano. Využili jsme nabídku ministerstva financí a připravujeme asi 35 tisíc litrů dezinfekčního prostředku ze zabaveného lihu. Dodávka by měla být v řádu dnů, pak se nastartují pravidelné dodávky,“ slibuje Prymula.

„Rukavice jsme centrálně neřešili, protože jsme nečekali velký problém. Máme nějaké rukavice v rezervě, protože jsme dostali dar, který byl původně připravený jako humanitární pomoc pro Čínu. Ta nám ho vrátila, abychom ho mohli použít pro své lidi. Rukavice tam určitě jsou, k tomu asi 1500 overalů a dalších pomůcek,“ dodává Prymula.

Stát je podle něj v tomto režimu schopen fungovat dlouhodobě. „Vše je nasmlouváno s firmami a ty by měly průběžně dodávat materiál. Nepochybně budeme hledat cesty, jak to ještě navýšit. Teď jednáme se zahraničními producenty o závozech roušek,“ říká náměstek.

Ohrožení zdravotníci

Lékaři jsou přitom leckdy ohrožení nejen kvůli chybějící ochraně, mnoho z nich navíc patří do ohrožené skupiny kvůli svému věku.

Průměrný věk praktických lékařů je 57 let a zhruba 40 procent z nich je starší 60 let. Pediatři jsou ještě starší, průměrně jim je 61 let, ukazují čísla Ústavu zdravotnických dat a statistiky. Stárnou také zdravotní sestry.

Lékaři zároveň upozorňují, že pokud se virus masivněji rozšíří, čeká české zdravotnictví zatěžkávací zkouška.

„Větší problém nastane ve chvíli, kdy budou jednotliví zdravotníci odcházet do karantény. Kvůli chybějícím zdravotníkům je zdravotnictví v těžké krizi. I běžný provoz je udržován za cenu porušování zákoníku práce. Pokud by se nákaza více rozšířila, přejde celý zdravotnický systém do módu válečné medicíny,“ říká lékař Šimon Reich, který má zkušenosti s urgentními příjmy.

Dodávky ochranných pomůcek se ale zatím netýkají zařízení, která pečují o staré lidi. „Zcela katastrofální je situace v sociální péči, kde má personál jen mizivé zásoby ochranných prostředků. Pokud by se nákaza začala rychle šířit mezi seniory, vůbec si to neumíme představit,“ řekla Deníku N předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Problém připouští i Prymula. „Tam je to trochu poddimenzováno, protože výroba není dostatečná. Ale po úvodní zavážce budeme chtít pokrýt i sociální služby,“ slibuje.

Líbí se vám článek Deníku N? Pokud nechcete přijít o ty další, objednejte si do mailu některý z našich přehledů, které pravidelně posíláme. Vybrat si můžete na této stránce.

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

patak1@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější