Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Cizinecký odpad“ tu nechceme. Číňané se bouří proti snaze tamního režimu přilákat kvalifikované odborníky

Paradoxní čínský protiklad: země, jež se otevírá a zároveň i zavírá světu. Ilustrační foto: Ulice v pekingské čtvrti Čchien-men. Foto: Adobe Stock
Paradoxní čínský protiklad: země, jež se otevírá a zároveň i zavírá světu. Ilustrační foto: Ulice v pekingské čtvrti Čchien-men. Foto: Adobe Stock

Komentář Filipa Šeboka: Přestože Čína v posledních měsících žije především bojem proti epidemii koronaviru, nebývalou pozornost vyvolala i nová pravidla pro udělovaní zelených karet cizincům. Pobouřené reakce veřejnosti ukázaly, jak problematické bude pro Čínu stát se magnetem pro kvalifikované imigranty, i když to země urgentně potřebuje. A režim si za to může do jisté míry sám.

Čína není zemí, kde se mohou cizinci lehce integrovat. Získat čínské občanství je téměř nemožné, je totiž na rozdíl od západního konceptu pevně spjato s etnicitou. Cizinci, kteří v Číně pracují nebo studují, jsou vnímáni jen jako dočasní hosté, kteří se nakonec vrátí do svých zemí.

Pro cizince bylo také až donedávna extrémně obtížné získat trvalý pobyt nebo „zelenou kartu“. Po určitém uvolnění pravidel začala povolení geometricky narůstat a poslední údaje z první poloviny roku 2018 ukazují už na 2400 úspěšných žádostí. Čína je ale stále známá jako země, kde je získání zelené karty velmi náročné.

Čínská vláda se momentálně snaží tento stav změnit. Cílem je především získat vysoce kvalifikované pracovníky ze zahraničí, kteří by zvýšili konkurenceschopnost v klíčových odvětvích, v nichž země navzdory masivním investicím stále zaostává. Tato potřeba je stále urgentnější, protože Číně se kvůli obavám o bezpečnost a ztrátu dominance pomalu zavírají dveře pro technologickou a výzkumnou spolupráci se Západem.

Co si o tom myslíte? Anebo raději ne

Návrh nových pravidel pro zisk zelených karet byl otevřen pro veřejnou konzultaci na konci února. Oproti existujícím pravidlům poskytuje možnost žádat o zelenou kartu těm cizincům, kteří dosáhli určitého stupně vzdělaní, jejich příjem dosahuje požadované hranice a v Číně pobývají dostatečně dlouhou dobu.

V klíčových odvětvích důležitých pro rozvoj země může stačit pro zisk zelené karty i doporučení nějakým relevantním místním orgánem, a v některých případech dokonce nemuseli žadatelé v minulosti pobývat v zemi vůbec. V neposlední radě může být zelená karta udělena rodinným příslušníkům a také cizincům, kteří v Číně investovali více než 10 milionů jüanů (cca 32 milionů korun).

I když návrh pravidel je stále relativně striktní, na čínském internetu vyvolal masivní pobouření. Drtivá většina reakcí byla odmítavá a lidé požadovali okamžité stažení navrhovaných pravidel. Taková jednota názorů sice v Číně není ojedinělá, většinou je ale směrovaná tam, kde to vyhovuje komunistické straně. Samotné úřady byly reakcí veřejnosti očividně překvapeny. Diskuse pod původním příspěvkem ministerstva spravedlnosti na čínské síti Wej-po byla nakonec zablokována, avšak názory statisíců komentujících se stále dají dohledat jinde.

Rasismus i oprávněné obavy

Podle reakcí se Číňané bojí, že nová pravidla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější