Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Česko rozlomilo sedmou pečeť a vstoupilo do nové fáze boje s epidemií

Enko je nejlepší. Ilustrační snímek. Foto: Deník N
Enko je nejlepší. Ilustrační snímek. Foto: Deník N

V Česku již víme o 61 lidech nakažených koronavirem a číslo bude jistě stoupat. Dnešní Notes připravil Ivan Adamovič.

Korona News

Začněme radostně. Děti, které smutní, že s mírnou zimou asi již nikdy nezažijí uhelné prázdniny, ožily. Dnes ráno přišla z vlády zpráva, že budou školy od zítřka zavřené, odhadem alespoň na 14 dní. Jestli si ale školáci myslí, že úplně učivu uniknou, budou možná zklamáni. Učitelé rychle připravují rezervní plán a chystají úkoly pro samostudium. Méně šťastní jsou rodiče. Pro některé z nich není možné postarat se o dítě, když sami musejí do práce.

Bedlivě sledujeme, jak se ke koronavirové krizi staví vláda. Zaujaly nás její tiskové konference, kde je nastoupeno tolik vládních úředníků a ministrů, že připomínají staroměstský orloj se střídáním světců. Jak podobné tiskovky probíhají v ostatních evropských zemích a kdo je hlavním nositelem informací?

Porovnali jsme také, jak testujeme své občany na koronavirus oproti jiným zemím – a výsledky se zrovna chlubit nemůžeme.

Česko se každopádně dnešním dnem přehouplo do nové fáze řešení epidemie. Spouštěčem byl zřejmě první případ „komunitní nákazy“, kdy nositelem viru byl někdo bez zjevné souvislosti s cestou do Itálie, konkrétně zřejmě řidič alternativní taxislužby. Jsou tedy vozy taxi rizikovým prostředkem pohybu po městě? Větší riziko určitě skýtají vozy městské hromadné dopravy. Dopravní podniky si toho jsou vědomy a věnují se například dezinfekci vozů.

Velkou ránu dostali pořadatelé kulturních a sportovních akcí. Bezpečnostní rada státu zakázala akce, kde by bylo pohromadě více než 99 lidí. Velké festivaly ruší termíny a přesouvají je na neurčito, pořadatelé koncertů taktéž, některá kina a divadla řeší situaci tím, že na představení vpustí pouze 99 lidí.

Jak se s epidemií vyrovnávají v nejpostiženější evropské zemi? Hovoříme s Češkou, která žije v Miláně.

Zaměstnavatelům z nové situace plyne problém, jak mají odměňovat zaměstnance, kteří se kvůli karanténě nebo prosté prevenci uchýlí k práci doma. Vyzpovídali jsme expertku na pracovní právo.

Zítřejší tištěné vydání

 

Z obsahu:

– Milion dětí musí zůstat doma

– Proč padají světové burzy a jak to souvisí s epidemií

– Elon Musk umře jako nejmocnější člověk…

– Vztahy s Ruskem nerozmrazil ani Zemanův vliv

A další zprávy

Nejslavnější role v Bergmanově Sedmé pečeti. Foto: Wikimedia

Ohlížíme se za podivuhodnou hereckou kariérou Maxe von Sydowa. Nechtěně nám k současnému dění poskytl velmi výmluvný ilustrační obrázek.

Prezident Miloš Zeman se v květnu chystá do Moskvy na výročí oslav konce druhé světové války. Bude se asi rozmrazovat. Stav česko-ruských vztahů jsme probrali s českým velvyslancem v Rusku.

Nové vedení Prahy 1 prosazovalo nulovou toleranci k hracím automatům. Nyní otočilo a chce některé zachovat kvůli podpoře turistického ruchu.

Bilanční rozhovor s bývalým premiérem Vladimírem Špidlou. K Zemanovi se vyjadřovat nechtěl, ale nakonec o něm s Renatou Kalenskou hovořili docela dlouho. Mluví ale také o současnosti a budoucnosti ČSSD a o péči o svého postiženého vnuka.

Postoj obyčejných Turků se mění. Nechtějí již tureckou armádu v Sýrii, ale ani Syřany v utečeneckých táborech na svém území.

O uprchlické krizi na turecko-řecké hranici hovoříme s designovaným velvyslancem v Aténách.

Jiří Pehe zvažuje, kolik nás v rámci EU bude stát chování Andreje Babiše.

Světové trhy zažívají největší propad od roku 2008. O tom, že za vším není jen koronavirus, píší naši ekonomičtí redaktoři.

Zvířátka na konec

V duchu nejlepší televizní zábavy přinášíme dnešní porci internetového humoru.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější