Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krteček a videa najatých studentů mají Čechy přesvědčit, že Čína koronavirus zvládá

Studio Krteček Čínského rozhlasu pro zahraničí.
Studio Krteček Čínského rozhlasu pro zahraničí.

Peking mobilizoval své oficiální kanály, aby v Česku šířily příběhy o úspěšném zvládání koronaviru v Číně. Snaží se tak ukázat asijskou velmoc jako příklad hodný následování, který se dokáže popasovat i se smrtící epidemií. Čína k šíření své propagandy využívá svou pražskou ambasádu a Čínský rozhlas pro zahraničí. Objevil se i inzerát, který nabízel peníze za pozitivní video o Číně.

Na stole vedle mladého muže před kamerou stojí plyšový Krteček a podle oblíbené pohádkové postavy je pojmenované i „vysílací“ studio. Číňan, který se představí jako Pepa, se ohlásí ze svého bytu v Pekingu a začne popisovat všední život lidí během koronavirové karantény. Mluví česky se slyšitelným přízvukem a podrobně vysvětluje, jak chodí nakupovat a může přežít díky rozvinuté digitální ekonomice i krokům vlády.

Je to jeden z příspěvků, které připravil speciálně pro české publikum Čínský rozhlas pro zahraničí (CRI). Boj s koronavirem je teď v Číně téma číslo jedna a země i tamní totalitní vláda se snaží světu dokázat, že má nákazu pod kontrolou. K šíření tohoto poselství přispívají právě oficiální kanály strany.

V Česku je to kromě tohoto rozhlasu především čínské velvyslanectví v Praze. Příspěvky na sociálních sítích, které propagují, jak čínská vláda úspěšně bojuje s epidemií, začaly obě instituce za peníze propagovat na Facebooku a Instagramu. Ukazují to veřejná data o kampani na těchto sociálních sítích, které služby zveřejňují.

Čínský rozhlas pro zahraničí finančně podporuje příspěvek ze studia Krteček.

„Peking se v posledních dnech snaží změnit narativ globální pandemie ve svůj prospěch. Snaží se líčit Čínu jako model úspěšného boje proti epidemii, kdy silná ústřední vláda dokáže mobilizovat obyvatelstvo v ‚lidové válce proti viru‘,“ upozorňuje sinolog Martin Hála z projektu Sinopsis. Podle něj ale právě cenzura a nedostatek informací vedly zpočátku k nekontrolovatelnému šíření viru v čínské společnosti.

Sponzorované příspěvky čínskou ambasádou v Praze 10. března 2020.

Sponzorované příspěvky ambasády se zaměřují na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější