Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Milion dětí musí zůstat doma. „Výjimečný stav“ na školách zaskočil učitele i rodiče

Žákyně Základní školy Vladislava Vančury v Praze-Zbraslavi v prázdné třídě na snímku pořízeném 10. března 2020. Foto: Michaela Říhová, ČTK
Žákyně Základní školy Vladislava Vančury v Praze-Zbraslavi v prázdné třídě na snímku pořízeném 10. března 2020. Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vláda kvůli šíření koronaviru zrušila do odvolání školní výuku. Pro školy je to mimořádný krok, na který musely okamžitě zareagovat. Přešly na online výuku a samostudium. Jak budou dál postupovat, zatím neví. Rodiče shánějí hlídání, u pediatrů nastal zmatek, ačkoliv ošetřovné mají potvrzovat školy.

Přes milion žáků a studentů zítra nepůjde do školy. Kvůli ministerskému nařízení zůstanou prázdné lavice na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Nařízení neplatí jen pro mateřské a základní umělecké školy.

„S ministrem zdravotnictví jsme mluvili o tom, že by to mělo platit minimálně 14 dnů,“ odhaduje ministr školství Robert Plaga. „My bychom byli rádi, aby výuka, byť ne prezenční, fungovala. Aby učitelé předali dětem a rodičům úkoly na samostudium,“ doplnil Plaga.

Se zákazem výuky se školy vyrovnávají různě. Učitelé si například ve facebookových skupinách začali sdílet online výukové materiály, aby mohli vést vyučování na dálku.

Nařízení se netýká učitelů, ti budou děti učit online. Rodiče si budou moci podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vzít na hlídání malých dětí ošetřovné a zůstat s nimi doma.

Kromě výuky se ruší i všechny akce nad sto lidí. Výjimečná opatření vyhlásila vláda poté, co se objevil případ nakaženého taxikáře, u kterého se neví okolnosti nákazy.

„Teď musíme řešit, aby se nám děti přes karanténu něco naučily, aby nám nezdivočely,“ říká ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov Hana Stýblová. Její učitelé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější