Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Kontroly a otazníky nad italskou tragédií. „Jmenuji se Dearlove. Richard Dearlove.“ A trocha politiky

Enko. Ilustrační foto: Deník N
Enko. Ilustrační foto: Deník N

Z pondělní nabídky Deníku N a dalších médií vybíral Jan Moláček.

Proč v Itálii umírá na Covid-19 mnohem více nakažených koronavirem než jinde? A je to tak opravdu, nebo čísla z různých zemí klamou? Na tyto otázky zatím neznáme odpovědi, k dispozici jsou jen hypotézy. Shrnuje je Petr Koubský.

Jaké nesnáze čekají lidi v nucené domácí karanténě? Barbora Janáková mluvila s ženou, která se vrátila z Itálie, a přestože stihla návrat tak, že se na ni nařízení o izolaci ještě nevztahuje, rozhodla se po domluvě se zaměstnavatelem zůstat v bytě.

Opatření přijatá proti šíření koronavirové nákazy shrnuje přehledně Eva Romancovová.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Petr Koubský nabízí svůj tradiční přehled toho, co ho v uplynulém týdnu nejvíce zaujalo ve vědě. Byly to mimo jiné fascinující fotky z povrchu Marsu. Objev léku na Covid-19 bohužel ještě ne.

Čtvrtina voličů ANO by byla ochotná přemýšlet o volbě jiné strany – především ČSSD a KSČM, ale i o dalších. Vyplývá to z detailního průzkumu voličských nálad agentury Kantar CZ. Jak se ale dozvíte v článku Jana Tvrdoně, ostatní strany jsou na tom z hlediska stálosti přízně svých voličů ještě podstatně hůř.

Proč se syrští uprchlíci ve větších počtech nevracejí zpět do Sýrie, kde válka podle oficiální propagandy už skončila? Důvodů je celá řada, shrnuje je Jan Fingerland.

Špionský příběh ze sedmdesátých let minulého století nabízí Jan Wirnitzer. Vypráví o britském agentovi, který byl navenek pravým opakem legendárního Jamese Bonda – vzorný rodinný život namísto milostných avantýr, otlučený ford namísto sporťáku a šetrný životní styl namísto smokingů a drahých hotelů. Jenže – domnělý ňouma přelstil československou StB a později se stal ředitelem celé MI6.

Že má člověk pomáhat ostatním, se většina z nás dozví v dětství od rodičů. Málokdo si ale uvědomuje, že téměř stejně důležité je dovolit ostatním, aby pomohli vám. Proč – to vysvětluje Martin Selner, který pracuje s autistickými pacienty.

Co píší jinde

Zpravodajci toho obvykle v médiích moc nenamluví, ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka poskytl ojedinělý rozhovor serveru Aktuálně. Zatím vyšla jeho první část a stojí za přečtení.

Akciové trhy zažily dnes prudký propad, newyorská burza dokonce musela na čtvrt hodiny přerušit obchodování. Přehledné vysvětlení pozadí dramatického vývoje přináší americký deník New York Times.

V zítřejším Deníku N najdete:

  • Česko s testy na nákazu notně šetří. Nakažených může být víc
  • Nákup nám nechají příbuzní za dveřmi, popisuje žena karanténu
  • V Itálii je víc úmrtí na koronavirus, než umíme vysvětlit
  • Babiš může ztratit až čtvrtinu voličů, ukázal průzkum Kantar CZ
  • Pražský hrad chce budovat nový vstup ze III. nádvoří
  • Proč se uprchlíci nevracejí domů? Odpovídáme na otázku o stavu válkou zmítané Sýrie
  • Workoholismus mě nepostihl, ale únava a chyby z únavy ano, hodnotí Špidla roky v nejvyšší politice
  • Zapomenutý hřbitov v pražské Bubenči má šanci na nový život

A na závěr – světem se šíří koronavirus, na sociálních sítích se šíří nový hashtag, který proti němu pomáhá bojovat: #FlattenTheCurve. Každý může přispět k tomu, aby v zemích, kterým ještě zbývá čas na přípravu, nepřerostla křivka nárůstu nových případů možnosti zdravotnického systému. Nekašleme na to (a na sebe navzájem)!

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější