Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš uráží a kope kolem sebe, souboj s Evropskou unií ale vyhrát nemůže. Doplatíme na to všichni

„Nerozumí tomu, je pomatená,“ posmíval se premiér Babiš šéfce výboru pro kontrolu rozpočtu Evropského parlamentu Monice Hohlmeierové, která přijela zjišťovat fakta o jeho údajném střetu zájmů. Ilustrační foto: Čeng Chan-song, ZUMA / ČTK
„Nerozumí tomu, je pomatená,“ posmíval se premiér Babiš šéfce výboru pro kontrolu rozpočtu Evropského parlamentu Monice Hohlmeierové, která přijela zjišťovat fakta o jeho údajném střetu zájmů. Ilustrační foto: Čeng Chan-song, ZUMA / ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Hulvátský premiérův útok na poslankyni Moniku Hohlmeierovou není zdaleka první, kterým se český premiér v Evropě „předvedl“. Jenže Unie si všechno líbit nenechá, což už se v minulosti několikrát ukázalo. Má nástroje, jak se bránit.

Premiér Andrej Babiš označil šéfku výboru pro kontrolu rozpočtu Evropského parlamentu Moniku Hohlmeierovou za „pomatenou“, když přijela spolu s dalšími členy Evropského parlamentu do České republiky zjišťovat fakta o jeho údajném střetu zájmů. Prý nerozumí evropské dotační politice. Dva české europoslance, kteří byli členy její mise, Tomáše Zdechovského (KDU-ČCSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) označil za vlastizrádce.

Hohlmeierová, významná členka německé CSU, si odmítla nechat Babišovy urážky líbit a obrátila se na předsedu Evropského parlamentu Davida Sassoliho se žádostí, aby důrazně reagoval. Ten řekl, že tak učiní, a zároveň se obrátil na další unijní instituce, aby zasáhly. Babiš se mezitím omluvil za označení „vlastizrádce“ na adresu Zdechovského a Peksy, ale trvá na tom, že jsou „udavači“. Za svými slovy o Hohlmeierové si stojí.

Podle slov české europoslankyně Veroniky Vrecionové vyvolalo Babišovo chování v Evropském parlamentu pobouření. O České republice se prý po misi Hohlmeierové mluví jako o „systémové kleptokracii“. Její výbor už oficiálně konstatoval, že v České republice neexistují jasná pravidla pro řešení konfliktu zájmů.

Evropský parlament též chystá rezoluci, která podle předběžných zpráv odsoudí Babišův střet zájmů a vyzve k nápravě. Zároveň uvítá obnovení trestního stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Parlament se jako celek též velmi pravděpodobně ohradí vůči Babišovým urážkám na adresu Hohlmeierové.

Sám Babiš údajně podle Vrecionové telefonoval německé kancléřce Angele Merkelové, aby Hohlmeierovou „zkrotila“. Česká europoslankyně tvrdí, že má tuto zprávu od několika europoslanců za německou CDU. Babiš tyto informace popřel. Vrecionová prý ani neví, že Hohlmeierová je z CSU, a nikoliv z CDU. Pominul, že CDU a CSU jsou sesterské strany, které vystupují v německé i evropské politice jako jeden blok.

Zdaleka ne poprvé

Babiš nezaútočil na významné evropské instituce a politiky ani zdaleka poprvé. V době vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, která se týká možného neoprávněného využití padesáti milionů korun z evropských fondů na výstavbu rekreačního a konferenčního centra Čapí hnízdo Babišovou firmou Agrofert, se dostal v roce 2016 do sporu s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější