Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak přečkat karanténu? Budu si pouštět seriály a cvičit, nákup nám nechají příbuzní za dveřmi, říká záchranářka

Navrátilci z Itálie od víkendu musí do karantény, nově úřady zavedly i namátkové kontroly na hranicích. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Navrátilci z Itálie od víkendu musí do karantény, nově úřady zavedly i namátkové kontroly na hranicích. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Veronika s bratrem se vrátili z Itálie v pátek před půlnocí, a přestože pro ně ještě nová pravidla neplatila, rozhodli se zůstat v karanténě. Protože nechtěli vystavit nebezpečí nákazy svou matku, s níž bydlí, museli si přes známé sehnat na dva týdny jiný byt, kam jim příbuzní dopravili zásoby potravin. Veronice vadí především to, že nedostala od odpovědných institucí dostatek informací.

Veronika pracuje jako záchranářka v jedné z pražských nemocnic a právě kvůli svému zaměstnavateli nechtěla zveřejnit celé jméno, redakce je ale zná.

Společně se svým bratrem minulé úterý odjeli na lyžařský zájezd do Itálie, přesněji do Trentina. V té době oblast nebyla označovaná za rizikovou, nebyl tam známý žádný případ nákazy, takže v tu chvíli prý nečekala, jaké by to mohlo mít důsledky.

„Bylo to úplně bez problémů a nikdo o koronaviru nemluvil. Zaslechli jsme to pouze z italských rádií a bylo to jediné slovo, kterému jsme rozuměli,“ popsala Veronika.

Ve středisku podle ní navíc byla většina Čechů a dalších cizinců. Teprve poslední den se na sjezdovkách objevilo více Italů, což si vysvětlovala tím, že se zavřely školy, a proto lidé vyrazili na lyže.

Příjezd před půlnocí

V pátek sourozencům zavolala jejich matka, že podle nových pravidel musí ti, kdo se do Česka vrátí po půlnoci, jít do karantény. „Řekla nám, že po příjezdu nemůžeme domů. Zaměstnavatel jí poslal e-mail, že nesmí být v kontaktu s nikým, kdo se vrací z Itálie, jinak by taky skončila v karanténě,“ popsala Veronika.

Zájezd na pokyn organizátorů z Itálie odjel dřív, aby se stihl do Česka vrátit před termínem, který určila vláda. „Cestovka se snažila to stihnout před půlnocí, aby se pak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější