Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko s testy na koronavirus šetří. „Nakažených jsou už stovky,“ odhaduje expert

Měření teploty na hraničním přechodu v Rozvadově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Měření teploty na hraničním přechodu v Rozvadově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku přibývá lidí, kteří si stěžují, že je lékaři či hygienici odmítli testovat na koronavirus. A to přesto, že měli příznaky, vrátili se z Itálie nebo se setkali s nemocnými, kteří v rizikových oblastech pobývali. Dosud laboratoře u nás provedly zhruba 930 testů na koronavirus. V ostatních zemích, kde se tato nákaza také rozšířila, se přitom testuje v přepočtu několikanásobně více. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že vyšetření se provádí dostatek.

Státní laboratoře je odmítly, soukromá firma pak u nich prokázala koronavirus. Dva případy z minulých dnů zvedly pochybnosti, jestli se v Česku skutečně testují všichni, kteří by měli vyšetření podstoupit.

Srovnání čísel ze zahraničí tyto otázky ještě posilují. V Česku vyšetřili na koronavirus do pondělí zhruba 920 lidí. To je několikanásobně méně než v ostatních zemích. Například v Rakousku, které má zhruba stejně obyvatel jako Česko, už testovali 4734 lidí.

Přes 4000 lidí vyšetřili na koronavirus i ve Švýcarsku, kde přitom žije méně obyvatel než u nás. Několikanásobně více testů než v Česku dělají v přepočtu na jednoho člověka také v Itálii nebo v Jižní Koreji. Mezinárodní srovnání počtu provedených testů ukazuje, že

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější