Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebuďte slušnej, jméno! Babiš si plete hulvátství a schopnosti lídra

Andrej Babiš a Adam Vojtěch. Foto: ČTK
Andrej Babiš a Adam Vojtěch. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: V dobách obav a ohrožení se každému lidskému společenství setsakra vyplatí mít v čele schopného lídra. Druhou možností, o poznání méně příznivou, ale pořád ještě snesitelnou, je mít v čele někoho, kdo sice lídr není, ale je si tohoto nedostatku vědom, a proto aspoň nepřekáží. Česko má v čele Babiše.

Sobota přinesla nejen – bohužel – další nárůst počtu nakažených koronavirem, ale také dva bizarní, skoro neuvěřitelné momenty.

První z nich nastal během pravidelné tiskové konference týkající se šíření nákazy. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na dotaz novinářky vysvětloval svůj omyl ohledně lékařky ze soukromé laboratoře, o níž o den dříve mylně prohlásil, že se nakazila a je v Nemocnici Na Bulovce. Nebyla to pravda, s lékařkou mluvil deník Právo, kterému řekla, že normálně pracuje. Ministr se jí už dopoledne omluvil na Twitteru s tím, že dostal mylnou informaci.

Na tiskovce to víceméně zopakoval, jenže se do jeho projevu nečekaně vložil premiér Andrej Babiš.

„Nebuďte slušnej, řekněte pravdu, kdo vám to řekl, který úředník,“ rozkázal svému ministrovi.

„Dostal jsem tu informaci ze Státního zdravotního ústavu,“ snažil se zachránit situaci Vojtěch.

„Jméno,“ zněl nekompromisní příkaz vyslýchajícího premiéra.

„Od paní doktorky Mackové,“ podvolil se tlaku ministr.

Kdyby nešlo o nebezpečnou nákazu, která bohužel Česko nevynechala, mohla by tato scénka být terčem vtipů na sociálních sítích, případně vítanou groteskní tečkou do nějaké televizní publicistické relace typu 168 hodin.

Jenže tohle vůbec k smíchu není. Babiš se nezdráhal v přímém televizním přenosu podrobit skoro policejnímu výslechu svého ministra a vypeskovat ho jako školáka, který má prozradit, kdo ho navedl k lumpárně, u níž ho přistihli. Přičemž jde o ministra, který má být aktuálně garantem maximálně účinného postupu proti ohrožení koronavirem.

Babiš přitom měl prostor projevit se jako lídr. Jak víme,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější