Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo stojí za továrnou na podvody, která obrala o peníze i Čechy? Milovníci zbraní a luxusu

„Otec“ Miltonu David Todua (vpravo). Zdroj: Instagram/Investigace.cz
„Otec“ Miltonu David Todua (vpravo). Zdroj: Instagram/Investigace.cz

Jen za loňský rok okradlo jedno jediné call centrum v Kyjevě tisíce lidí z celého světa o přibližně 60 milionů dolarů. A zatímco některé jeho oběti se topí v dluzích a nemají pomalu ani na jídlo, lidé z vedení společnosti se netají svými luxusními auty, exotickými dovolenými a zbraněmi a pro své zaměstnance pořádají přepychové večírky. Kdo stojí za společností Milton Group, jež call centrum provozuje?

„Loni jsme dokázali, že na Ukrajině jsme společnost číslo jedna, pojďme letos dokázat, že jsme nejlepší na celém světě,“ pronáší na novoročním večírku výkonný ředitel Milton Group Jacob Keselman a přítomný dav propuká v jásot. Večírek pořádaný ve stylu amerického literárního hrdiny – hochštaplera Gatsbyho – navštívil také Alexej, který si vše nahrával jak na telefon, tak i skrytou kamerou. Materiály poté předal švédskému deníku Dagens Nyheter, který je posléze sdílel s OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), tedy i s redakcí Investigace.cz.

O životě Jacoba Keselmana, jenž si po vzoru amerického filmu Vlk z Wall Street říká „Vlk z Kyjeva“, toho moc nevíme. Podle profilu na webu LinkedIn je jeho mateřským jazykem ruština, studoval na univerzitě v Kyjevě a krátce pracoval jako prodejce v Izraeli. Poté se připojil k Milton Group, které od ledna letošního roku šéfuje. Jeho účty na sociálních sítích, jež po naší žádosti o vyjádření smazal, plnily především fotografie, na kterých stojí u luxusních aut, promenuje se na dovolené v exotických destinacích nebo se předvádí se zbraní v ruce. „Jen ten, kdo miluje svou práci, je opravdu šťastný,“ napsal například u fotografie, na níž pracuje v místnosti s krásným výhledem na Eiffelovu věž v Paříži.

Je hezké, když se práce stane pro člověka koníčkem. Zdroj: Instagram/Investigace.cz

Zavolali jsme mu na číslo z vizitky, kterou se chlubil na sociální síti Instagram, a konfrontovali ho s tvrzením desítek lidí, kteří nám sdělili, že je jeho společnost podvedla. Zpočátku takové obvinění odmítal, prý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější