Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Občas nedokážu rozlišit, jestli jsem vzhůru, nebo spím, přiznává písničkářka Chelsea Wolfeová

Chelsea Wolfeová. Foto: Ben Chisholm
Chelsea Wolfeová. Foto: Ben Chisholm

Americká zpěvačka a písničkářka Chelsea Wolfeová měla 11. 3. vystoupit v Praze v Divadle Archa, ale kvůli vládním opatřením je koncert zrušen. Najděte si alespoň její skladby na YouTube a přečtěte si o jejím boji se spánkovou poruchou.

Stačí se byť jen letmo dotknout katalogu americké zpěvačky Chelsey Wolfeové, abyste pochopili, nakolik vyčnívá z nové generace písničkářek, které se zviditelnily na přelomu uplynulého a končícího desetiletí. Předně je to její bohatý hlasový projev, v němž rezonují i inspirace řadě jejích vrstevnic cizí, a ruku v ruce s ním i rozmanitost. V interpretčině diskografii najdete jak hlučné, syrové, metalovou modernou inspirované desky, tak i protipól v podobě nahrávek i koncertů komorních.

Není to však jen hudba, čím je Chelsea Wolfeová zajímavá nebo inspirativní. Uznání si zasluhuje už za málokdy vídanou otevřenost hovořit o vlastních problémech se spánkem a spánkovou paralýzou.

 

Kdy jste si uvědomila, že psaní písniček může být dobrá terapie na psychické problémy?

Na moje poměry až poměrně pozdě. Protože první písničky jsem psala, když mi bylo devět. Nebyla jsem žádné zázračné dítě, jen obyčejná holka z muzikantské rodiny, v níž je normální sednout si s kytarou a brnkat si, kdykoli máte volnou chvilku. Byla to ale docela jiná muzika než dnes, i já mám temné stránky. (smích) Měla jsem jiné hudební záliby jako soul nebo R&B, láska k nim mi zůstala dodnes.

Můj táta mi před několika lety daroval CD s výběrem mých nejlepších tehdejších písní, docela jsem se u něj nasmála. Ty skladby vůbec nejsou špatné, jen jsem jako všechny děti v tomto věku ještě kopírovala dospělé vzory a psala písně o lásce, tedy o něčem, čemu jsem opravdu ještě nemohla moc rozumět. Zpětně mi přišly takové… roztomilé. (smích)

Kdy se vaše potíže se spánkem objevily poprvé?

Už jako děcko jsem měla všemožné problémy se spaním, které postupně gradovaly až do stadia, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější