Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotogalerie: Zastaveni na cestě do Evropy

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je to jen malý kousek území, ale odehrály se na něm v minulém týdnu velké lidské příběhy. Tam, kde se střetávají hranice tří evropských zemí – Bulharska, Řecka a Turecka –, se desetitisíce lidí z nejrůznějších, povětšinou velmi chudých a válkou zdevastovaných zemí snaží dostat do bezpečí, touží po dostatku, klidu, lepším životě pro sebe i své děti. Jsou mezi nimi Syřané, kteří prchají před válkou, i mladí snědí chlapci s iPhony z Maroka a Pákistánu, kteří jsou vysíláni do „přední linie“, aby zkusili pevnost eurounijní hranice. Na místě s reportérkou Petrou Procházkovou fotil fotograf Deníku N Gabriel Kuchta.

Celé afghánské rodiny s mnoha dětmi, vdovy, íránští studenti, kteří putují za svobodou, Palestinci, kteří vědí, jak se bojuje s ozbrojenými složkami, i staří lidé ze všech koutů světa, které s sebou vláčí jejich rodina s vidinou lepšího života v Evropě tak dlouho, až skonají na cestě. Drzí, vzdělaní, negramotní i poctivci. Pracovití i líní.

Ti všichni se na přelomu února a března 2020 stali obětí vysoké hry Turecka s EU. Uvěřili falešným zprávám o otevřené hranici do Řecka a vřelé evropské náruči a vydali se na cestu.

Tady, mezi tureckým městem Edirne a řeckou obcí Kastanies, je zastavily ostnaté dráty, slzný plyn i střelba z evropských hlavní. Jsou tu a nemohou tam ani zpět. Nemají už co ztratit. Zoufalství i agrese roste na obou stranách nové velké evropské zdi.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Said pochází z Kábulu. Byl jedním z těch Afghánců, kteří se ve středu 4. března 2020 pokusili prorvat řeckou ochranu hranic. On sám zraněn nebyl, ale vypráví, jak z pole boje tahal zraněné.

Turecká policie se chová nevyzpytatelně. Někdy uprchlíky povzbuzuje, aby se snažili hranici s Řeckem překonat silou, jindy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější