Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čí je prst, kterým proudí vaše krev a hýbou vaše svaly? Šaroch to chce u Čapího hnízda zjišťovat další měsíce

Fintu, kterou Babiš použil, aby získal padesátimilionovou dotaci, chápou úplně všichni. Proto se o ní ostatně všude píše. Foto Ludvík Hradilek, Deník N
Fintu, kterou Babiš použil, aby získal padesátimilionovou dotaci, chápou úplně všichni. Proto se o ní ostatně všude píše. Foto Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Deník N zjistil, že vyšetřovatel Čapího hnízda Pavel Nevtípil dostal k ruce několik policistů a spolu se státním zástupcem Jaroslavem Šarochem plánuje další měsíce rešerší starých dokumentů a výslechy svědků. Obnovené vyšetřování by se mělo protáhnout nejméně do léta příštího roku. Při nejlepší vůli to nelze chápat jinak než jako obstrukci, která má definitivní verdikt v Babišově nejznámější kauze opět o jedny volby odložit.

Představte si, že přijdete k lékaři se zlomeným malíčkem. Čekáte banální a rychlý zákrok, jenže doktor namísto toho začne zjišťovat, zda je malíček skutečně váš.

Hematolog po několika dnech laboratorních testů potvrdí, že vzorek krve, který z malíčku odebral, skutečně odpovídá. Ortoped dodá padesátistránkovou studii dokládající, že malíčkem – dokud nebyl zlomený – hýbaly vaše svaly a šlachy. A doplní ji sérií průkazných rentgenových snímků.

Trochu nepříjemná pro vás bude neurologická zkouška. I ta ale dopadne jednoznačně – když se do malíčku píchne špendlíkem, zařvete bolestí vy. Nikdo jiný.

Jenže chirurgovi, od kterého toužebně očekáváte dlahu a fáč, to stále nestačí. Ano – odebraná krev souhlasí, ale do malíčku vedou tisíce vlásečnic. Prozkoumaly se skutečně všechny? To vše potrvá tak dlouho, až zlomenina mizerně sroste sama a nebude důvod ji řešit.

Podobný postup předvádějí české orgány činné v trestním řízení v kauze Čapí hnízdo.

Kauza sama o sobě je banální jako jednoduchá zlomenina. Fintu, kterou Babiš použil, aby získal padesátimilionovou dotaci, chápou úplně všichni – což je mimochodem taky důvod

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější