Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Proč se ti uprchlíci nevrátí do Sýrie, když už se neválčí?“ Odpovídáme na otázku o stavu země zničené válkou

V přeplněných uprchlických táborech na řeckém území se tísní desítky tisíc mužů, žen a dětí. Foto: ČTK
V přeplněných uprchlických táborech na řeckém území se tísní desítky tisíc mužů, žen a dětí. Foto: ČTK

Evropa se chvěje strachy před další vlnou syrských běženců. Mnozí Evropané už se ptají, proč se Syřané nevracejí domů, když tamní konflikt pomalu vyhasíná. Sýrii ve stavu nenávratna popisuje spolupracovník Deníku N Jan Fingerland.

Sýrie měla před vypuknutím občanské války 23 milionů obyvatel.

Během necelé dekády polovina z nich opustila své domovy, někdy i opakovaně.

A skoro polovina této poloviny odešla do zahraničí.

I když to tak z Evropy nevypadá, naprostá většina syrských běženců zůstala buď vnitřními uprchlíky (uvnitř Sýrie), nebo se usadila v sousedních zemích, nejčastěji Turecku (asi 3,6 milionu!), dále v Libanonu (jeden milion), Jordánsku a Iráku.

Někteří utekli před vládními vojáky, ruským bombardováním nebo polovojenskými oddíly zřízenými za účelem terorizování obyvatel. Jiní prchali před různými povstaleckými nebo džihádistickými skupinami, další před tureckou armádou, proíránskými jednotkami i kurdskými oddíly.

Bojovník Syrské demokratické armády ve vozidle. Foto: Rodi Said, Reuters

Jenže dnes už se ve velké části Sýrie nebojuje. Na většině území je zpátky u moci Asadův režim, už dříve vznikaly zóny, v nichž panovalo příměří, na severovýchodě vládnou Kurdové. Bylo by logické, kdyby se lidé začali vracet domů, a zejména vládní zdroje zdůrazňují příběhy šťastných návratů. Například vloni v létě vydaly ruské a syrské úřady společné prohlášení, podle kterého se z ciziny přistěhovalo zpět 1,8 milionu lidí.

Ovšem podle zprávy OSN se mezi rokem 2016 a loňským létem vrátilo do svých domovů jen asi 170 tisíc lidí. Navíc často záleží na tom, o kterých uprchlících mluvíme. Například Turecko obsadilo části severní Sýrie mimo jiné i proto, aby tam přesunulo syrské uprchlíky pobývající na jeho území. Přítomnost zhruba 3,6 milionu běženců totiž začala vadit turecké veřejnosti.

Ankara dokonce v těchto oblastech staví školy a nemocnice a podle tureckých údajů se takto vrátilo asi 300 tisíc běženců. Tato čísla jsou nejistá a není také jasné, jak dobrovolné tyto návraty jsou. Navíc jsou tito lidé usazováni v oblastech, kde předtím žil někdo jiný, například Kurdové. Arabové se tedy nevracejí „domů“. Navíc tím současně vznikla jiná skupina vyhnanců.

Děsivá domovina

Proč tedy Syřané, většinou arabští sunnité, zůstávají v exilu? Některé z důvodů jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější