Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tisíce migrantů zadržují vojáci se psy i domobrana. Reportáž z řeckého pohraničí, kde lidem došel soucit s „barbary“

Celé páteční dopoledne proudily k hraniční linii s Tureckem z řecké strany vojenské posily. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Celé páteční dopoledne proudily k hraniční linii s Tureckem z řecké strany vojenské posily. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Řekové už pohostinnost uprchlíkům, kteří míří do bohatých evropských zemí, projevovat nehodlají. Když si s lidmi tlačícími se silou přes hranici neporadí jejich vojáci, chtějí je ze své země vyhánět sami.

Řecká vesnice Kastanies leží na hraničním přechodu s Tureckem. Před ním stojí zachmuřený policista a zastavuje nás. „Zavřeno,“ pronese skoro omluvně, když u něj přibrzdíme v naší redakční fabii. Kolem projede armádní náklaďák; na jeho korbě zahlédneme po zuby ozbrojené vojáky v neprůstřelných vestách. Jsou vybaveni maskami, ale nikoli proti koronaviru. Jednou ze zbraní, kterou v boji o hranici používají především řecké bezpečnostní síly, je totiž slzný plyn.

Ani uprchlíci jištění tureckými vojáky a policisty ale nejsou úplně bezbranní. Alespoň někteří z nich. Ukázalo se to i v pátek ráno, kdy došlo právě na tomto přechodu k dalšímu z mnoha násilných střetů. Psi vyli a štěkali, ženy křičely, děti brečely, vojáci běhali sem a tam a klubka ostnatého drátu se snažila odolat náporu pákových nůžek. Pro hustým dým nikdo nic pořádně neviděl.

Tlačenice v lesíku

S jistotou je možné tvrdit jen to, že dýmovnice létaly na řecké území

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější