Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Testy na koronavirus budou moci podstoupit i lidé bez příznaků, musí ale zaplatit

Náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula. Foto: ČTK
Náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula. Foto: ČTK

Podmínky testování na koronavirus se mění. Státní laboratoře nově vyšetří i lidi s potížemi, kteří nebyli v rizikových oblastech. Ty soukromé začnou testovat i pacienty bez příznaků, kteří si zaplatí vyšetření ze svého. V rozhovoru pro Deník N to řekl náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

Ode dneška začala platit nová kritéria testů na koronavirus. Co konkrétně bude jinak?

V původním algoritmu byly testy vázané na rizikové oblasti. Toto nyní už neplatí. Světová zdravotnická organizace (WHO) i Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nákaz (ECDC) už nyní přestaly upřesňovat rizikové oblasti a rozvolnily kritéria testování.

Nově může být testovaný i člověk, který nebyl v rizikových oblastech, ale u nějž lékař určí, že by měl test podstoupit. Například má onemocnění, které sice na první pohled vypadá jako chřipka, ale je v některých ohledech nestandardní.

Dosud odborníci na infolince doporučovali vyšetření většinou jen osobám, které se pohybovaly v některé z rizikových oblastí a zároveň měly závažnější příznaky. Dnes už kritérium rizikové oblasti pro indikaci testů neplatí.

Proč ministerstvo přistoupilo k této změně právě dnes? Má to souvislost se včerejším případem ženy, které pozitivní výsledek určila soukromá laboratoř

To

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější