Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na hranici: Turecká armáda nepouští uprchlíky zpět, na řecké straně se střílí

Said Rachman. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Said Rachman. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Turecko pouští uprchlíky pouze ven ze země. Kdo se kvůli střelbě Řeků na hranicích u města Edirne vrací, je zastaven a zmlácen. Situaci na místě sledují reportéři Deníku N Petra Procházková a Gabriel Kuchta.

„Uprchlíci se dávají na pochod a věří, že Řekové střílejí jen do vzduchu. Brodí se vodou, která má jen 12 stupňů,“ popisuje z místa Petra Procházková.

Jedním z uprchlíků, kteří se pokusili překročit řeku Marica na turecké straně hranic, je také Said Rachman. Od hranic ale záhy utíkal zpět do Turecka, protože ho zahnala střelba řecké pohraniční policie.

Said Rachman. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Řekové střílejí a Turci pouštějí lidi jen tam. Kdo utíká zpět, je zastaven a zmlácen. Rachmanovi se jako jedinému povedlo dostat z obklíčení. Pomáhal ostatním zraněným,“ dodala Petra Procházková.

Rachmana záhy zadržela turecká policie a odvezla ho.

Řecko střílí do běženců, tvrdí Turecko. Athény to odmítají

Turecko ve středu oznámilo, že na jeho hranicích zastřelila řecká policie dalšího běžence. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vedení turecké provincie Edirne. Řecká vláda zprávu důrazně odmítla jako nepravdivou a znovu obvinila Ankaru ze lživé kampaně.

Mluvčí řecké vlády rovněž podle ČTK uvedl, že migranti používají proti řecké policii turecké slzné granáty. Také řecká policie používá slzné granáty při ochraně hranice, kde se v posledních několika dnech shromáždily tisíce migrantů.

Na turecko-řecké hranici se situace zhoršuje od pátku po oznámení Ankary, že už nebrání přechodům běženců do EU. Podle poslední informace řecké televize Skai je u hranice 12 500 migrantů.

Turecká vláda přestala koncem minulého týdne dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016, v níž slíbila pomoci zastavit migrační vlnu do unie výměnou za finanční pomoc z Bruselu. Otevření svých hranic Ankara zdůvodnila tím, že i ostatní země, včetně EU, musí nést část starostí o uprchlíky, kterých jen ze Sýrie kvůli tamní válce Turecko přijalo na 3,7 milionu.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější