Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh, jehož hlavní hrdinka je vnadná a romantická – barokní Praha

Obálka českého vydání. Repro: Deník N
Obálka českého vydání. Repro: Deník N

Román Divadlo světla francouzské spisovatelky Anne Delaflotte Mehdevi je jako kotlík, v němž se spolu dusí české národní ambice, německé mecenášství, počátky veřejného divadla, rozmach architektury, války, jež prošly hlavním městem, i židovské obyvatelstvo, jež z něj bylo vyhnáno. Výsledkem je zdařilý pokus o rekonstrukci doby i ducha národa v destilátu kontur opulentního pražského baroka.

Fakt, že si Prahu jako impozantní kulisu svého románu vybrala francouzská spisovatelka, není náhoda. Anne Delaflotte Mehdevi do Prahy přišla se svým americkým manželem na začátku devadesátých let a strávila tu téměř dvacet let. Byla to ostatně Praha, která ji přivedla ke knihám. S manželem provozovali tehdy legendární mezinárodní knihkupectví U Knihomola, Anne se naučila plynně česky, vyučila se tu knihařskému řemeslu a napsala svou první knihu.

Ve svém nejnovějším románu Světlo světa se na pozadí barokního rozmachu Prahy v době upevňování moci Habsburků pokouší přijít na kloub podstatě češství.

„Česká identita má v sobě cosi bolestného. Mísí se v ní tolik různých vlivů – slovanství i germánství, katolictví i protestantství. Měla jsem potřebu tuhle identitu konečně rozklíčovat už jenom proto, že je součástí identity mých dětí, které se v Praze narodily a dodnes ji považují za svůj domov. Prací na téhle knize jsem se tak do Prahy pomyslně vrátila,“ říká autorka žijící od roku 2011 opět ve Francii. A z románu přímo čiší, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější