Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko-chilský operní pěvec Hanuš Stein: Život od Hitlera přes pražské jaro a Pinocheta až k chilským nepokojům

Hanuš Stein. Foto: Tomáš Nídr
Hanuš Stein. Foto: Tomáš Nídr

Třiadevadesátiletý Hanuš Stein jako židovský kluk uprchl z Československa před nacisty do Chile. Tam se operní pěvec, který do svého repertoáru vždy začleňoval české klasiky, stal komunistou a před Pinochetem po puči uprchl do NDR. V Berlíně po zkušenostech s fungováním komunistického státu na členství ve straně rezignoval. Nynější protesty v Chile dává do kontrastu s minulostí.

Na stěnách obývacího pokoje visí Muchovy reprodukce. Z další zdi hledí portrét Franze Kafky. Na stolku skleněné ocenění Gracias Agit od českého ministra zahraničí z roku 2016 připomíná, že jeho majitel operní pěvec Hanuš Stein tady v Chile šíří dobré jméno svojí rodné země.

Zpráva MZV o předání ceny Gracias Agit prof. Hanuši Steinovi. Zdroj: MZV

Jenže teď na Smetanu, Dvořáka a Martinů nemá myšlenky. Zaobírá se společenským kvasem, který poslední půlrok hýbe nejvyspělejším latinskoamerickým státem, kam jako židovský chlapec uprchl na počátku světové války z nacisty obsazené vlasti.

„Je neuvěřitelné, jak se Chile během pár týdnů zpolitizovalo. Najednou všichni mluví o politice. Přitom ještě na počátku října zajímala snad jen mou rodinu,“ říká s nadsázkou třiadevadesátiletý muž. Sám je do rozebírání aktuálního dění tak ponořen, že z krásné spisovné češtiny přeskočí do španělštiny, která mu přeci jen umožňuje volnější vyjadřování.

„Společnost už dlouho byla těsně před bodem varu a v říjnu začala voda konečně vřít,“ říká s uspokojením.

Z českého Hanuše chilský Hans

Poprvé jsme se na tomto místě v jeho přízemním domku v Santiagu de Chile potkali počátkem září 2019 – tedy něco přes měsíc před začátkem protestů, které dosavadní dění v republice postavily na hlavu.

Stein při tomto setkání vypráví o svém životě plném operních árií, který by si sám zasloužil zpracovat do libreta.

Narodil se v Praze, ale dětství prožil v Nýrsku v jihozápadních Čechách. Když obec tak jako další části Sudet zabrali nacisté, přesídlil s rodinou do Klatov. Ale rodiče, kteří vlastnili firmu na výrobu košil, hned začali hledat způsoby, jak se dostat ještě dál. „Kromě toho, že jsme byli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Latinská Amerika

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější