Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronavirová krize teprve začíná, každý by měl počkat, až přijde na řadu

Andrej Babiš a Adam Vojtěch. Foto: ČTK
Andrej Babiš a Adam Vojtěch. Foto: ČTK

Komentář Evy Romancovové: Bezpečnostní rada státu v pondělí rozhodla o zastavení letů z postižených oblastí, zakázala účast diváků na biatlonu v Novém Městě na Moravě, doporučila různé restrikce návštěv pro léčebny dlouhodobě nemocných a domovy seniorů, zkrátka vyhlásila řadu opatření, jejichž cílem je zamezit šíření koronaviru. Co je na tom špatně?

Vláda, přesněji ti její členové, kteří v rámci Bezpečnostní rady státu hlasovali, kromě výše uvedených opatření ještě pověřila ministra zdravotnictví úkolem zabezpečit distribuci respirátorů praktickým lékařům.

Zákaz letů sice bývá zpochybňován, protože lidé místo snadněji kontrolovatelných letů nejspíše zvolí alternativní a hůře podchytitelné způsoby dopravy, ale vcelku lze vládní kroky považovat za rozumné. A možná i uklidňující, pokud bychom si mohli být jisti, že se tato vláda skládá z odborníků.

Dále kabinet ústy Bezpečnostní rady státu rozumně vyhodnotil, že situace není zralá na nouzový stav, který je určen pro řešení závažného ohrožení vnitřního pořádku, bezpečnosti, životů a zdraví občanů a využívá se v okamžiku, kdy je nutné výrazným způsobem omezovat lidská práva.

V čem je tedy problém?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější