Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenská vláda už se rýsuje. Vítěze voleb přijala prezidentka

Vítěz slovenských voleb Igor Matovič z OLaNO a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Vítěz slovenských voleb Igor Matovič z OLaNO a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Šéf vítězné slovenské strany OLaNO Igor Matovič pokračuje v jednáních s lídry možných koaličních partnerů o prioritách nové vlády a ministerstvech. Jen s Andrejem Kiskou se uvidí až v úterý. Exprezident odjel po volbách domů do Popradu.

„Nejraději bych měl vládu už zítra ráno v sedm,“ řekl se smíchem Igor Matovič. Bude to však trvat déle. Druhý den od voleb se setkává s dosud opozičními lídry a zatím se vykrucuje z otázek, jak bude vláda a koalice vypadat.

Už od sobotní volební noci Matovič opakuje, že se pokusí vytvořit čtyřkoalici, a odůvodňuje to tím, že chce ústavní většinu. Prosadit chce především prověrky soudců. Sešel se už v neděli s Richardem Sulíkem, šéfem strany SaS, se kterým mají k sobě nejblíž, a v pondělí s Borisem Kollárem, lídrem druhé nejsilnější strany v možné koalici – strany Jsme rodina.

S Andrejem Kiskou, lídrem strany Pro lidi, se pravděpodobný příští premiér od povolební televizní diskuse prý zatím neviděl. Exprezident je doma v Popradu, s Matovičem se v Bratislavě setká až úterý.

Výsledky slovenských parlamentních voleb. Zdroj: Statistický úřad SR. Grafika: Denník N

Matovič zatím otevřeně mluví pouze o tom, že chce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovenské volby

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější