Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Psali jsme: Koronavirus v ČR, příznaky, fake news a zásoby respirátorů

Na sociálních sítích přibývá krátkých videí z wuchanských nemocnic, kde vyčerpaní lékaři ztrácejí nervy a hroutí se (ilustrační snímek). Foto: Pixabay
Na sociálních sítích přibývá krátkých videí z wuchanských nemocnic, kde vyčerpaní lékaři ztrácejí nervy a hroutí se (ilustrační snímek). Foto: Pixabay

Přinášíme přehled článků o koronaviru, které Deník N v uplynulých dnech publikoval. Najdete v nich informace o prvních nakažených v České republice, nejčastější otázky na rozpoznání nákazy, ale i rozhovor s Italem z Milána nebo popis situace v Jižní Koreji.

Bylo jen otázkou času, kdy se koronavirus po řadě evropských zemí dostane i do Česka. V Česku byly potvrzené tři případy nákazy.

Koronavirus zahýbal také světovými burzami. A světové trhy s sebou stahují i pražskou burzu, přestože drtivou většinu českých společností pokles tržeb nebo problémy s dodávkami zboží netrápí.

Jaký má být správný postup pro ty, kteří se vrátili z rizikových oblastí? Co mají udělat pro to, aby nic nezanedbali, ale zároveň aby nešířili zbytečnou paniku? Přehledně shrnujeme všechny důležité otázky.

Co je nezbytné v tuto chvíli vědět, jaké praktické informace potřebujete? Navazujeme na naši první sérii otázek a odpovědí ke koronaviru, doplňujeme je a zpřesňujeme. Odpovědi vycházejí z aktuálních informací Světové zdravotnické organizace a odborných časopisů.

V boji s koronavirem se objevil problém: jeho nositeli mohou být i vyléčení pacienti. Naznačují to zprávy z jihočínské provincie Kuang-tung. U 14 procent uzdravených pacientů ukázal test na koronavirus pozitivní výsledek.

O koronaviru koluje také řada výmyslů a dezinformací, které u veřejnosti jen vzbuzují paniku. S „nejúspěšnějším“ z nich se prostřednictvím řetězových e-mailů a videa na YouTube seznámilo téměř 300 tisíc lidí. Po dotazech Deníku N autor video schoval.

Obavy z koronaviru vedly k vykoupení skladů s respirátory typu FFP3. Deník N zjistil, že tyto pomůcky na konci února marně sháněli i lékaři z ambulancí nebo lékárníci. Ve státních hmotných rezervách je v zásobě jen deset tisíc kusů.

Hlavní hygienička a náměstkyně ministra zdravotnictví Eva Gottvaldová v únoru ujistila, že všechny instituce v Česku jsou na šíření nákazy připravené.

Díky odvaze čínských lékařů a novinářů můžeme zrekonstruovat počátky wuchanské epidemie a pochopit, proč virus 2019-nCoV zabil a pořád zabíjí lidi, kteří vůbec zemřít nemuseli. Je to temná výpověď o straně, která vládne Číně, pochmurný příběh bez happyendu.

V Jižní Koreji se počet nakažených koronavirem SARS-CoV-2 násobí každým dnem. Experti varují, že země už překročila kritický bod, kdy epidemii mohly zvládnout samy úřady.

Deník N mluvil s italským režisérem Emanuelem Ruggierem, který žije v Brně, ale pochází z Milána. Popsal situaci ve městě, které je hlavním městem nejpostiženějšího italského regionu. „V ulicích je prázdněji, po městě chodí míň lidí a na silnicích je tak třetina aut,“ popsal Ruggiero.

Vývoj situace kolem koronaviru můžete sledovat v naší online reportáži.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější