Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronavirus v Česku: Stav nemocných není vážný, všichni přijeli ze severní Itálie

Testovací sada na koronavirus SARS-CoV-2 (nCoV). Foto: CDC USA, Wikimedia Commons
Testovací sada na koronavirus SARS-CoV-2 (nCoV). Foto: CDC USA, Wikimedia Commons

Bylo jen otázkou času, kdy se koronavirus po řadě evropských zemí dostane i do Česka. Ode dneška jsou potvrzené tři případy nákazy. Všichni pacienti byli hospitalizovaní v pražské Nemocnici Na Bulovce. Prvním pacientem je muž ročník 1952, který pobýval na univerzitě v Udine. Koronavirus byl potvrzený také u jednadvacetileté Američanky, která studuje v Miláně. Třetím nemocným je muž ročník 1976, který byl na lyžařské dovolené v Itálii. Do Prahy se vrací z prázdnin 20 tisíc lidí, mnozí z nich přijíždějí právě z Itálie.

Průběh nemoci u všech tří pacientů zatím není nijak závažný. „Všichni jsou v karanténě, bez příznaků, ale riziko nákazy je výrazné,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nejstarší pacient byl v posledních dnech domácí karanténě s tím, že u jednoho z jeho italských kolegů byl potvrzen Covid-19. Mladá Američanka, která studuje v Miláně, přijela do Prahy jako turistka. Lékaři ji ošetřili na urgentním příjmu v Motole, riziko nákazy v nemocnici ale bylo podle ministerstva zdravotnictví minimalizováno.

„Je to slečna ze Spojených států amerických, ročník 1999, která studuje v Miláně. Jela jako turistka do Prahy, zhoršil se její stav. Byla vyšetřena v Motole, vše proběhlo tak, jak má,“ vysvětlil Vojtěch s tím, že žena byla následně převezena na Bulovku. Ministr zdravotnictví dodal, že cestovala společně s kamarádkou z Ekvádoru. U ní byl ovšem test negativní. „Budeme ho opakovat,“ dodal Vojtěch.

Muže z Ústeckého kraje nejprve hospitalizovali v nemocnici v Ústí nad Labem, během nedělního odpoledne byl převezen na pražskou Bulovku. Cestoval autem s rodinou, manželkou a čtyřmi dětmi.

„Zatím máme informace takové, že prakticky druhý den po návratu ho manželka dovezla na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější