Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Igor Matovič probudil draka, teď ho ale bude muset krmit

Matovič se ve volbách definitivně utvrdil v tom, že na jeho voliče platí internetové ankety, videa ze spřátelené ciziny, ve kterých zesměšňuje politické soupeře, či verbální útoky na všechny strany. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Matovič se ve volbách definitivně utvrdil v tom, že na jeho voliče platí internetové ankety, videa ze spřátelené ciziny, ve kterých zesměšňuje politické soupeře, či verbální útoky na všechny strany. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Komentář Romana Pataje: Robert Fico začal vládnout ve zlatých časech. Jeho nejpravděpodobnějšího nástupce Igora Matoviče čekají od začátku velké problémy, které se nebude bát řešit drsnějšími prostředky. Třeba proto, že musí uspokojit i voliče, které přetáhl Kotlebovi.

Když se Robert Fico v roce 2006 stal poprvé premiérem, jeho předchůdce Mikuláš Dzurinda mu zanechal zemi, která se těšila rekordnímu hospodářskému růstu. Slovensko bylo kromě toho čerstvým členem NATO i Evropské unie, svět zažíval období prosperity a budoucnost vypadala růžově.

Vítěz sobotních slovenských voleb a předpokládaný budoucí premiér Igor Matovič na konci Ficovy éry přebírá úřad v situaci, kdy má Slovensko minimální nezaměstnanost, ale předchozí vláda mu připravila stamilionové dluhy ve veřejných financích a pouze přibližně čtvrtinový růst, než s jakým kdysi začínal Fico.

Svět kromě toho zažívá období plné turbulencí, nejmocnější zemi světa vládne nepředvídatelný Donald Trump, Evropu obklopují válečné konflikty, kvůli posledním událostem v Sýrii a změnám v tureckém postoji se obnovilo riziko propuknutí dalšího kola uprchlické krize. Do tohoto chaosu přiletěla i zcela nová černá labuť v podobě paniky z koronaviru, která ještě více ohrožuje již tak křehkou ekonomiku.

Co udělá Matovič? Nikdo neví

V této chvíli je prakticky jisté, že Matovič bude tím, kdo bude ve jménu Slovenska tyto a další problémy hasit. A nikdo netuší jak, protože dosud jen protestoval proti korupci.

„Mým cílem je probudit spícího draka – nevoliče. Jde o dva milony lidí, kteří ztratili víru ve stát a měli pocit, že politika je jen vrchnostenská lumpárna.“
Igor Matovič krátce před volbami

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) se netají tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější