Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ohňostroje nepřišly, ale nová vláda bude lepší než ty Ficovy: Denník N ke slovenským volbám

Hnutí OLaNO Igora Matoviče vyhrálo volby s 25 % hlasů. Jeho opoziční partneři však v noci bojovali o to, aby vůbec byli v parlamentu. Ne všem se to podařilo. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Hnutí OLaNO Igora Matoviče vyhrálo volby s 25 % hlasů. Jeho opoziční partneři však v noci bojovali o to, aby vůbec byli v parlamentu. Ne všem se to podařilo. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Včerejší parlamentní volby na Slovensku znovu ukázaly, že exit polly se vyplatí brát s rezervou. A že kdo šel spát hned po nich, mohl být ráno poněkud zaskočen.

Dramatický volební víkend shrnují kolegové ze sesterského Denníku N.

1. Matovič si může vybírat, ale chce ústavní většinu

Igor Matovič se pravděpodobně stane předsedou budoucí slovenské vlády. Jeho strana OLaNO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) získala v parlamentních volbách čtvrtinu všech odevzdaných hlasů a suverénně porazila Směr o téměř 7 % hlasů.

Šance na vládu, v níž by byl Směr, je minimální. I kdyby se strana dokázala dohodnout s kotlebovci z LSNS (Lidová strana Naše Slovensko) a se stranou Jsme rodina zároveň – což je samo o sobě skoro nemožné –, chyběly by této trojici i k prosté většině čtyři hlasy.

Igor Matovič bude o vládě jednat s Borisem Kollárem, Richardem Sulíkem a Andrejem Kiskou. Ani jeden z této trojice potenciálních partnerů nemůže Matoviče vydírat hrozbou neúčasti ve vládě, protože OLaNO dokáže funkční vládu sestavit i bez nich.

  • Matovič tvrdí, že se pokusí vytvořit koalici, která by měla ústavní většinu. Na to potřebuje, aby se OLaNO dohodlo jak s Kollárovou Jsme rodina, tak s Kiskovou Pro lidi a Sulíkovou SaS (Svoboda a solidarita). Společně by tyto strany měly 95 hlasů.
  • Už během sobotní volební noci se Matovič opakovaně nechal slyšet, že ústavní většinu potřebuje, aby mohl například měnit pravidla volby zvláštního prokurátora a prosadit bezpečnostní prověrky soudců.
  • Kdyby se se stranou Borise Kollára přece jen nedomluvil, na vytvoření funkční vlády bez ústavní většiny mu stačí dohoda s SaS a Pro lidi. To Matovičovi umožňuje, aby Kollárovy ambice při jednání mírnil.

Hlavní překážkou budoucích jednání je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovenské volby

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější