Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec Ficovy éry se blíží. Směr doplatil na aroganci, korupci a špínu

Konec Ficovy éry se blíží. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Konec Ficovy éry se blíží. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Naplnila se Ficova předpověď z roku 2007, že stranu může stáhnout vlastní špína a korupce. Poloviční zachránce Pellegrini pádu nezabránil, ukazuje se však jako možný nástupce.

Nejúspěšnější politický projekt, jaký na Slovensku kdy byl, a FC Barcelona. Tak o Směru mluvil i těsně před volbami předseda Robert Fico. V polistopadové historii Slovenska se skutečně pouze jeho straně podařilo vyhrát volby čtyřikrát po sobě – ​​v letech 2006, 2010, 2012 i 2016.

Ale stejně jako si Fico nevšiml, že FC Barcelona už nejméně jednu sezonu není, čím býval, tak i strana, kterou založil, kráčí už nějakou dobu od prohry k prohře. Výsledek v sobotních parlamentních volbách jen potvrzuje dlouhodobý trend.

Směr získal přes 18 % a téměř 40 poslanců. To je jeho nejhorší výsledek od první kandidatury (13,46 %) ve volbách 2002.

Pellegrini vs. Fico

Prohra s Igorem Matovičem není jediným problémem Roberta Fica. S výrazným náskokem ho „překroužkoval“ premiér Peter Pellegrini a ukázal mu, kdo je budoucností strany. Pellegrini to má za „velký závazek vůči voličům“, kvapně však dodal, že otázka, zda Fica vystřídá nebo se o to alespoň pokusí, je předčasná. V tomto duchu rychle přitakávali i dva další místopředsedové Peter Žiga a Richard Raši; prý je třeba počkat.

Fico se před novináři neukázal celou noc a průběžné výsledky hlasování komentoval Pellegrini. Když volební odhady ukazovaly, že Směr získá jen kolem 15 procent, Pellegrini hned nabízel své křeslo místopředsedy. „Nikdy jsem nebyl přilepený k žádné židli. I na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovenské volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější