Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje knihy roku: Ivan Adamovič. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od jednoho z našich redaktorů.

Byl to pro mě trochu divoký rok a rozhodně nepřekypoval dlouhými klidnými večery vhodnými k soustředěnému čtení. Takže následující výběr je tak trochu „co dům dal“, v poklusu vybrané tituly, které mě zaujaly více než jiné. Dodejme, že ne všechny jsou z letoška a pořadí, v němž jsou uvedeny, je náhodné.

 

Ve stínu Říše. Sestavili Boris Hokr a Leoš Kyša. (Fantastická Epocha, 2017)

Česká fantastika je na antologie poměrně bohatá, tato ale vyniká nad ostatní, které letos vyšly. Je tematická, tlustá a ambiciózní. Představuje nejrůznější fantaskní varianty českého národa v područí německé Říše. Přetrvávající „mnichovský komplex“ si spisovatel může velmi dobře vyléčit krvavým příběhem o tom, jak český hrdina oblafne nejostřejší gestapáky. Tak alespoň přistoupil k zadání nejznámější autor antologie František Kotleta. Do boje je zde vytažena stará dobrá černá magie a jedním z protagonistů je český spisovatel de la Cámara, autor okultních spisů a také upřímný sympatizant frankistického fašismu. Jiné příběhy jsou temnější a ne pokaždé vyhrají ti hodní. Docela příjemným překvapením je, že autoři se v reáliích vyznají a umějí je v příběhu využívat, nejedná se tedy o karikatury esesáků známé ze starších filmů. Jak je už dnes zvykem, značná část povídek je spíše fantasy než sci-fi. Ostatně nacistické pohrávání si s magií k tomu vybízí.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější