Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co mají společného pětatřicetiletá německá miss a fotbal?

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Nebýt paniky kolem koronaviru, bylo by hlavní hrozbou pro Česko těchto dnů vítězství pětatřicetileté uchazečky o titul německé miss. Minimálně v očích těch, kdo každou sebebezvýznamnější zprávu podobného druhu pokládají za neklamnou známku konce světa. Alespoň toho „normálního“.

Podobných známek blížící se apokalypsy přitom přibývá – žena ve filmové roli agenta 007 nebo konec vyzývavých modelek na startu F1 patří k těm nejznámějším a nejvíce diskutovaným z poslední doby.

Ve skutečnosti by ale milovníci „normálního světa“ měli být původcům těchto změn vděční. Jsou totiž motivované zoufalou snahou alespoň kousek tohoto světa zachránit. Ne ho zničit.

Že to nedává smysl? Tak se na chvíli vžijte do role producenta filmů o Jamesi Bondovi, organizátora závodů ef jedniček nebo soutěže Miss. Všechno jsou to především stroje na peníze – neočekává se od vás nic jiného, než že budou sypat. Jako každý jiný podnikatel musíte přemýšlet, jestli vám neunikají změny zákaznických preferencí, nové trhy a příležitosti, které při vašem zaváhání ráda využije konkurence. Nic nového pod sluncem.

A teď si na chvíli představte zákaznickou skupinu, na kterou cílí mediální spektákly, v nichž hrají hlavní roli nadupané závodničky, odhalená ženská těla a superagenti zachraňující svět s míchaným drinkem v ruce. A vraťte se zpět do role podnikatele, který na téhle cílovce staví svůj byznys. Ještěže to je jen představa, že? Mít v něm skutečně nasypané vlastní peníze, nejspíš byste hodně rychle začali přemýšlet, jak je zachránit.

Přesně o tom přemýšlejí i ti, kdo v tomto podnikání peníze skutečně mají. Jejich tradiční zákazník – spíš muž, spíš s nižším vzděláním a vykonávající nějakou manuální nebo málo kvalifikovanou práci – má totiž čím dál menší potenciál je uživit.

Jednak se tato cílová skupina v západním světě zmenšuje, a jednak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější