Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš i Toman setkání odřekli, důvod mě překvapil, říká šéfka výboru europarlamentu. V ČR zkoumá střet zájmů

Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová během návštěvy Česka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová během návštěvy Česka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Skupina europoslanců z výboru pro rozpočtovou kontrolu je v Česku na dvoudenní návštěvě, během které zjišťují informace o střetu zájmů Andreje Babiše. Ten konstatovaly předběžné závěry auditu Evropské komise. Předsedkyně výboru Monika Hohlmeierová v rozhovoru pro Deník N odmítla, že by mise mohla ovlivnit konečné vyznění auditu. Poslanci původně počítali se setkáním s Babišem a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Podle německé europoslankyně ale oba předchozí neformální potvrzení schůzky na poslední chvíli stáhli. Babiš ale ČTK řekl, že schůzku nepotvrdil.

Jak často vyjíždíte na takovéto zjišťovací mise a je tato něčím výjimečná?

Tyto mise jsou běžné. V květnu jedeme do Švédska. Jezdíme do zemí, kde je něco terčem kritiky, a také do těch, kde jsou naopak dobré příklady rozdělování evropských peněz. Někdy je to směs obojího. Cílem je zjistit, jak rozdělování reálně probíhá. Papír snese leccos, ale to, co na něm stojí, ne vždy odpovídá skutečnosti.

A není tato mise zvláštní – řekněme citlivější – tím, že jde o premiéra?

Nese to s sebou daleko větší pozornost. Což souvisí s nedávným rozhodnutím vašeho Ústavního soudu i uniklými předběžnými výsledky auditu. Ta pozornost je přirozená, ze stejných důvodů je i pro náš výbor důležité klást otázky.

Bylo by zvláštní, kdybychom se nezajímali o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější