Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Teplota, kašel po návratu z Itálie. Kdy se nechat testovat, aby člověk nic nezanedbal, ale ani nešířil paniku

Ilustrační foto: Chang Duong, Unsplash
Ilustrační foto: Chang Duong, Unsplash

Někteří lidé si po návratu z rizikových oblastí Itálie stěžují na to, že jim nemocnice odmítá udělat testy na koronavirus, i když mají příznaky chřipky. Nemocnice také registrují případy, kdy člověk po příjezdu z Itálie přichází s vysokou horečkou a kašlem do čekárny mezi ostatní pacienty. Jaký má být správný postup pro ty, kteří se vrátili z rizikových oblastí? Co mají udělat pro to, aby nic nezanedbali, ale zároveň aby nešířili zbytečnou paniku? Přehledně shrnujeme všechny důležité otázky.

Byl jsem v zasažených oblastech, vrátil jsem se domů, ale nemám žádné příznaky.

V tuto chvíli jsou za rizikové oblasti považované italské regiony Emilia-Romagna, Lombardie, Piemont a Veneto. Takzvanou cestovatelskou anamnézu mají lidé, kteří tu pobývali v období od poloviny ledna 2020. Rizikovými oblastmi jsou také země jihovýchodní Asie a Írán. Podle lékařů by tito lidé měli raději po návratu domů zůstat čtrnáct dnů doma. A to i v případě, kdy se člověk cítí zatím zcela zdráv. „Po návratu lidí domů z potvrzených ohnisek rozšíření koronaviru v severní Itálii  (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano, Vo‘ Euganeo) se týkají čtrnáctidenní karantenní opatření.  A to i v případě, kdy se zatím cítí zdráv. V případě, že má člověk po návratu z těchto oblastí zvýšenou teplotu a kašel, je potřebné  řešit zdravotní stav se svým ošetřujícím lékařem přes telefon,“ říká Růžena Halířová, ředitelka protipandemického oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci. Lékař by měl správně tyto pacienty, kteří se vrátili ze zasažených oblastí a mají příznaky chřipky, hlásit hygienické stanici.

Po návratu z Itálie mám lehké příznaky chřipky a obávám se, že mohu mít koronavirus. Co mám udělat jako první?

V první řadě kontaktovat lékaře telefonicky, rozhodně nechodit hned do nemocnice. „Pokud mají lidé po návratu z Alp jen lehčí chřipkové příznaky, bez vysokých horeček a bez dušnosti, rozhodně by neměli panikařit. Na horách mohli nastydnout, stačí, když se při lyžování zpotí. Navíc probíhá chřipková sezona,“ upozorňuje Růžena Halířová. Lidé by měli  v případě zhoršení zdravotního stavu volat buď svému praktickému lékaři, večer na nejbližší lékařskou pohotovost, nebo do nemocnice. Měli by popsat všechny okolnosti toho, co konkrétně v zasažených oblastech dělali.

Někteří lidé na sociálních sítích a v médiích píší, že po návratu z Itálie měli vysoké horečky a kašel a šli rovnou do nemocnice, kde mezi ostatními pacienty čekali dlouhé hodiny na ošetření.

Podle epidemiologů dělá takový člověk obrovskou chybu. „Osoby s cestovatelskou anamnézou a příznaky koronaviru by

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější